Culy
Culy Inspiratie 18 aug 2015

Van galia tot cantaloupe: welke meloen gebruik je waarvoor?

Meloen is een heerlijk verfrissende vrucht waar we ‘s zomers geen genoeg van kunnen krijgen. Het ideale tussendoortje óf lekker door een drankje of salade. Maar welke meloen gebruik je waarvoor? Wij geven je de lekkerste combinaties.

Watermeloen – de naam zegt het al – bestaat voor zo’n 95 procent uit water. Ben je dus op zoek naar een echte dorstlesser? Dan is deze meloensoort voor jou de beste keuze. Lekker om een aantal slices mee te nemen naar het strand!

Je kunt er ook heel goed ijsjes van maken of een frosty: een super lekkere traktatie voor kinderen óf voor jezelf! Watermeloen bevat veel vitamine C en ijzer, en is ook erg geschikt in een zomerse salade. Lekker in combinatie met avocado of feta en munt.

Wist je trouwens dat je verse watermeloen ook kunt grillen? Hierdoor krijgt het een vergelijkbare structuur als die van verse tonijn en smaakt waanzinnig door een salade of als simpel bijgerecht. Let er bij het selecteren van een watermeloen op dat hij zwaar is en als je er op klopt je een hol geluid hoort.

Stock watermeloen

De naam cantaloupe komt van het Italiaanse Cantalupo: een plaatsje nabij Rome waar de meloen voor het eerst in Europa werd verbouwd. Het vruchtvlees van de meloen is geel tot oranjekleurig en de smaak is zoet en sappig.

De cantaloupe eet je zo uit het vuistje of door een verse fruitsalade. Óf maak er een frisse meloensoep van. Wist je dat deze meloen ook heel goed combineert met hartige ingrediënten? Superlekker met roosjes gedroogde ham of geschaafde Pecorino kaas: ideaal als zomers voorgerecht.

Een rijpe cantaloupe herken je door de schil bij de steelaanzet licht in te drukken. Als het terugveert is hij rijp, daarbij ruikt hij ook mooi zoet. Een echt zachte meloen is vaak overrijp en begint dan al te gisten, pas hier dus voor op.

Cantaloupe meloen stock

Het vruchtvlees van de galiameloen is lichtgroen en de schil doet denken aan de stevigheid van kurk. De smaak is zoet en aromatisch. Net als andere soorten meloen leent de galia zich heel goed om gewoon zo op te eten. Ook lekker is om balletjes van de meloen te scoopen, in te vriezen en in je drankje te doen. Ziet er heel leuk uit!

En: galiameloen met rauwe ham is natuurlijk een klassieker, maar deze meloen combineert ook heel goed met kip. Probeer het eens in een zomerse salade.

Ook deze soort controleer je op rijpheid door er bij de steelaanzet voorzichtig in te drukken.

meloen stock

De Spaanse piel de sapo-meloen (letterlijk: paddenhuid) komen we steeds vaker tegen. Hij is ovaal van vorm en heeft een groen gestreepte schil.

Op het eerste gezicht lijkt de meloen wat op een watermeloen, maar als je hem opensnijdt zie je meteen het verschil: het vruchtvlees is wit en de smaak is intens zoet en verfrissend tegelijk. Gebruik stukjes meloen door een smoothie voor een extra exotische smaak.

Over het algemeen wordt in Nederland de piel de sapo rijp verkocht, maar om er zeker van te zijn dat hij niet overrijp of droog is kun je er op kloppen. Bij een hol geluid zit je goed.

Kijk hier voor meer recepten met meloen. Geniet van de zomer!

Meloen stock
Reageer op artikel:
Van galia tot cantaloupe: welke meloen gebruik je waarvoor?
Sluiten