Redactie
Redactie Inspiratie 9 feb 2014
Leestijd: 2 minuten

5 x zout met spannende smaakjes maken

Als de hemel uit zout bestaan, dan zou het hoe dan ook met truffelsmaak zijn. Het is alleen altijd zo duur, en dat terwijl je het gewoon zelf kan maken! Een tijdje terug schreven we dit artikel over zout met granaatappel-smaak, wat ons op het idee bracht om op zoek te gaan naar meer, spannende smaakjes. 

Gebruik bij het maken van kruidenzout altijd een wat grovere soort, zoals bijvoorbeeld fleur de sel of Maldon-zout. Droog daarbij ook vochtige smaakmakers van tevoren in de oven, om bederving tegen te gaan. Wil je meer weten over verschillende zoutsoorten? Lees dan hier ons artikel over zout.

1. Truffel

Gebruik hiervoor een hele truffel (of een deel) of schaaf wat dunne plakjes van een verse truffel af. Meng met je favoriete zout en laat minstens een dag staan.

Bewaar je truffelzout goed luchtdicht, want zoals je misschien al weet dringt de geur van truffel overal doorheen. (Echt, het komt o-ve-ral!)

2. Citroen

Lekker fris voor op bijvoorbeeld een stukje vis, vlees of aardappeltjes. Rasp hiervoor de schil van een halve citroen en snijd fijn. Droog de rasp in een op 100 graden voorverwarmde oven gedurende drie kwartier en laat afkoelen. Meng met 250 gram zout, laat minstens een dag trekken en bewaar luchtdicht.

Bron: Flickr

3. Peterselie

Was een bosje bladpeterselie en droog in een oven op 100 graden gedurende een half uur. Laat afkoelen en hak de peterselie fijn. Gebruik ongeveer twee eetlepels peterselie voor 100 gram zout, en meng eventueel met wat gedroogde citroenrasp.

4. Chili

Maak je zout lekker pittig met chilipepers. Perfect voor de barbecue of door je favoriete Aziatische gerecht. Ook hierbij geldt: eerst drogen, dan mixen. Droog dus je favoriete pepers (met of zonder zaadjes, it’s up to you!) in een op 100 graden voorverwarmde oven voor 45-60 minuten.

De hoeveelheden zijn volledig afhankelijk van jouw smaak, dus je zal misschien een beetje moeten experimenteren.

5. Za’atar

Za’atar is de magische kruidenmix uit het Midden-Oosten: een mengelmoes van een soort wilde oregano (gedroogd, met de smaak van tijm en oregano), sumak (gedroogde, zure besjes) en sesamzaadjes. Het past bij ontzettend veel ingrediënten en gerechten, zoals bijvoorbeeld vis, groenten, salades, dips en wat allemaal nog meer.

Meng hiervoor een deel za’atar met 4 delen zout. Laat een paar dagen op smaak komen en je zelfgemaakte za’atar-zout is klaar om te gebruiken!

Staat de smaak die jij juist zo lekker vindt er niet tussen? Kijk dan goed naar de technieken en ga er zelf mee aan de slag. Het is veel makkelijker dan je denkt! 

za'atar
Bron: Za’Atar

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.