Trend: vegetarische ceviche van groente en fruit (zonder vis!)

Ceviche is moeilijk te weerstaan: dit lichte, frisse gerechtje uit de Zuid-Amerikaanse keuken staat bol van de smaken. En zeg je ceviche, dan zeg je vis. Toch zien we steeds vaker vegetarische ceviche, waarbij groente en fruit op creatieve wijze worden ingelegd in ‘tijgermelk‘.

Zuren

Voordat je rare dingen gaat denken: tijgermelk is een benaming voor die kenmerkende dressing voor ceviche. Het is een mengsel van citrus, ui, chilipeper en andere smaakmakers. Denk aan gember, koriander en knoflook.

De zuren van citrusvruchten als limoen, citroen en sinaasappel doen namelijk iets heel bijzonders met vis. Ze ‘garen’ de vis als het ware. Maar wist je dat je met groente of fruit hetzelfde effect kunt bereiken?

'ceviche' van kokosnoot met sambal matah

Van kokosnoot tot knol

Restaurant RIJKS verraste ons een tijdje geleden al met een ceviche van kokosnoot met sambal matah, van de hand van gastchef Eelke Plasmeijer van het Balinese restaurant Locavore.

Onlangs zette het restaurant ons weer zo’n fantastisch gerecht voor: gefermenteerde knolceviche met kokosnoot, kaffir limoen en sambal. Flinterdunne, geschaafde plakjes knolgroente (we vermoeden knolselderij) met een poeder van sambal, een saus van kokos en frisse kaffir limoen dressing. Een explosie aan smaken, die maakt dat je in één klap wakker bent.

vegetarische ceviche RIJKS

Meer vegetarische ceviche

Andere groenten die zich heel goed lenen voor een vegetarische ceviche: spruitjes (da’s nog eens een verrassende manier om die te gebruiken!), komkommer, tomaat of avocado (dat doet dan weer sterk denken aan dat Hawaiiaanse antwoord op ceviche: poké natuurlijk). En wat dacht je van bloemkool, radijs of biet?

Ook fruit leent zich perfect voor een vegetarische ceviche. Als we alleen al dénken aan een ceviche van watermeloen, gaan we al stuiteren in onze stoel. En denk eens aan nectarines, perzik of cantaloupe.

Vegetarian ceviche. #a&g #astridygaston #number30shouldbenumber3 #top50 #vegetarianceviche #food #lima #peru

A post shared by Tristan Balian (@tristan_balian) on

Tips

Let op: net als bij vis geldt: hoe steviger het ingrediënt, des te langer moet de ceviche marineren. Het is ook even afhankelijk van wat je zelf lekker vindt, qua bite. Zet de ceviche gedurende die tijd afgedekt in de koelkast.

Ceviche is trouwens ook heel lekker op een knapperige tostada of met tortillachips.

? @vegtourist?<<–Follow ・・・ The most beautiful and delicious vegetarian ceviche in all the land! @tantachicago

A post shared by Chicago Food Discovery (@dishroulette) on

Reageer op artikel:
Trend: vegetarische ceviche van groente en fruit (zonder vis!)
Sluiten