Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 12 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Culy spreekt Jamie Oliver over zijn nieuwste boek: Jamie Kookt Italië

Yes: er is weer een nieuw kookboek van Jamie Oliver dat je beslist toe wil voegen aan je collectie! In Jamie Kookt Italië reist Jamie Oliver naar het hart van de Italiaanse keuken. Culy vloog naar het hoofdkwartier in Londen voor een interview met Jamie. We vroegen hem naar zijn food filosofie voor kinderen en naar wat hij denkt dat de grootste fout is die we maken in de keuken…. 

Voor Jamie Kookt Italië reisde Jamie kriskras door Italië. Van de bergen naar de eilanden, van oost naar west, van noord naar zuid en door zomer en winter. Het leverde een collectie heerlijke authentieke Italiaanse recepten op: snelle gerechten voor doordeweeks en slow food om in het weekend te koken.

interview met jamie Oliver

Jamie Kookt Italië

Jamie is twee jaar geleden begonnen aan het boek. Maar eigenlijk begon zijn grote Italiaanse avontuur al 20 jaar geleden, toen hij Gennaro Contaldo ontmoette. Je kent hem wel als die charmante, immer enthousiaste Italiaan met het dikke accent. Jamie heeft het boek opgedragen aan hem en aan nog zo’n beroemde Italiaan: Antonio Carluccio. Beide mannen zijn Jamie’s mentors geweest. En Gennaro schiet vol als we hem daarover aanspreken. Hij was dik bevriend met de in november vorig jaar overleden Carluccio.

Van zijn Italiaanse mentors is het maar een klein bruggetje naar wat misschien wel de mentors zijn van de Italiaanse keuken in het algemeen: de nonna’s. De focus van Jamie Kookt Italië ligt dan ook op de oma’s van Italië. Jamie: “Voor mij was dat meteen helder. Ik reis al 25 jaar naar Italië. Velen van ons houden van Italië omdat het gastvrij is, je er goede, simpele gerechten kunt eten en het een land lijkt met een hart, zonder teveel bullshit.”

“De Italiaanse keuken is er eentje waarin fantasie een grote rol speelt. Het is comfort food en het zijn de nonna’s die deze authentieke gerechten al jarenlang maken.”

Interview met Jamie Oliver

Oma’s aan de top

De reden voor Jamie Oliver om Jamie Kookt Italië te maken, heeft alles te maken met voedsel in deze tijdsgeest. Voor de Naked Chef was het een belangrijk moment in de tijd om onze technologie – schrijven, uitgeven, televisie, social media – in te zetten om de laatste generatie van oldskool nonna’s vast te leggen.

Jamie: “Deze nonna’s zijn vrouwen die de hele familie te eten moesten geven, die geen baan hadden, die moesten overleven met het voedsel dat voorhanden was. Ze hadden geen koelkasten, geen gas of elektriciteit, meestal waren ze arm. En in het oude Italië betekende arm zijn niet dat je goedkope take-out moest verkiezen boven KFC: het betekende het verschil tussen leven en dood.”

“De meeste van deze nonna’s moesten al op 8-jarige leeftijd koken voor het hele gezin. Kun je je voorstellen dat ik tegen mijn 8-jarige dochter Petal zeg: Petal, papa en mama gaan naar het werk, zorg jij dat het eten klaar is als we straks terugkomen?”

Jamie Kookt Italië

De recepten, kookboeken en tips van Jamie Oliver op een rijtje? Check onze ultieme Jamie Oliver guide!

Jamie’s advies: leer kinderen koken

Maar die laatste generatie oldskool nonna’s is er over vijf jaar misschien niet meer. Dan is het aan de jongere generaties die nu opgroeien om food wise te worden. Wat is de Italiaanse food filosofie die Jamie het liefst zou willen doorgeven aan kinderen?

“Één van de ergste dingen die er bestaat – en ik moet er ook aan mee doen, ook al wil ik dat eigenlijk niet – zijn kindermenu’s. In mijn restaurants staan we zelfs bekend om onze kindermenu’s. We maken ze interactief, maken er een spelletje van, alles is gezond en biologisch en daar krijgen we al jarenlang awards voor. We doen ons uiterste best. Maar de waarheid is dat ik niet houd van kindermenu’s”, aldus Jamie.

“Als je naar Italië gaat, zijn er geen kindermenu’s, behalve misschien op toeristische plekken. Je ziet kinderen duif, polenta en ragú eten. Ze eten verse schaal- en schelpdieren en oesters en het is normaal. Ik kan alleen spreken voor mijn eigen land en Amerika en Australië waar ik veel ben geweest, maar het is af en toe net alsof we kinderen op de planeet zetten om burgers te eten. Ik zou liever een paar gehaktballen maken van die burger.”

Wat is zijn beste advies voor kinderen over voedsel? “Dat er geen advies moet zijn. Eet gewoon eten en leer koken, al op jonge leeftijd.”

Jamie Oliver

De grootste fout die we maken in de keuken

Dat is meteen ook wat Jamie ziet als één van de grootste fouten die we maken in de keuken. “De grootste fout die we maken, is dat we niet allemaal leren te koken. Niet als een luxe of iets wat leuk is om te doen, maar om te overleven. Als ik een toverstafje had, zou ik willen dat elke 16-jarige in elk land ter wereld van school gaat met 10 recepten op zak die hun levens kunnen redden, de basisprincipes van voeding, voldoende kennis om de juiste producten te kopen en te weten hoe ze goed voedsel kunnen bereiden voor weinig geld.” De chef vervolgt: “Dat zou de wereld veel en veel beter maken. De boeren, het milieu, alles.”

Jamie: “In de kern is dit boek geïnspireerd door mensen die het moeilijk hadden, maar die konden koken. Ik denk dat de fouten die we maken in de keuken niet liggen aan de keuken, maar aan onze kennis. Wil je lekker eten? Dan is kennis de ware luxe, niet geld.”

Hoe ziet Jamie de toekomst van de Italiaanse keuken? Dat lees je binnenkort op Culy. 

Meer lezen over Jamie Kookt Italië:

Jamie Oliver en Gennaro Contaldo

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.