Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Zo gebruik je je ovengrill om te gratineren (‘broilen’)

Als je weleens Amerikaanse recepten gebruikt, kom je het woord ‘broilen’ nog weleens tegen. Het is iets wat je met je oven kan doen: in het Nederlands spreken we over ovengrill of de grillfunctie van je oven. Maar wat doet die precies? En waar gebruik je ‘m voor?

Snikheet

Letterlijk vertaald betekent ‘broiling’ snikheet. Engelsen kunnen nog weleens hysterisch proclameren: “The sun is broiling hot!”. Plaats je het woord in de context van koken, dan staat broilen gelijk aan iets blootstellen aan extreme hitte. In de oven.

In Nederland spreken we van grillen of gratineren, wat je fantastisch kunt doen met de grillstand van je oven (daarnaast kan het ook met een gasbrander). Daarmee creëer je intense, directe hitte op één plek: de bovenkant van het gerecht.

Je herkent de functie aan het icoontje op je oven dat eruitziet als een kartelrandje, bovenin. Vaak zijn er twee van: een lange kartel en een korte. De lange gebruik je als je véél gaat grillen, bijvoorbeeld een bakplaat vol. De korte verhit vooral het midden, dus is geschikt voor kleine gerechten.

ovengrill frittata

Wat doet de ovengrill?

Die functie van je oven is heel handig, omdat ‘ie wel degelijk iets anders doet dan garen. Broilen of grillen is in feite gratineren, en dus ideaal om gerechten een knapperig, mooi bruin korstje te geven. Dat werkt het beste met gerechten die zijn afgemaakt met kaas, saus, paneermeel of broodkruim en boter.

Wat de grillstand van je oven precies doet, is intense, directe hitte geven, direct van bovenaf. Daarmee zorg je dat de kaas op je lasagne mooi smelt en bubbelt, dat pizza een heerlijk korstje krijgt en dat ovenschotels eruitzien als goudbruine schilderijtjes. Je hoeft gerechten er echt maar een paar minuten onder te zetten om dat resultaat te krijgen.

ovengrill ravioli
Culy

Waarvoor gebruik je het?

De ovengrill is ideaal voor het smelten van kaas. Denk bijvoorbeeld aan nachos, ovenschotels zoals mac & cheese, lasagne of om pizza’s na het bakken nog even een tikje extra hitte te geven.

Nog meer gerechten die je onder je ovengrill wil afmaken: gegratineerde uiensoep, deze fancy gegratineerde coquilles, een frittata of gebraden kip, om het velletje de laatste minuten net even wat krokanter te maken.

Wij gebruiken de functie ook graag voor het maken van snelle tartines of bruschetta. Ook top: laat suiker even kort karamelliseren, bijvoorbeeld op deze supermakkelijke appeltaartjes.

nacho's met kidneybonen
Oh She Glows

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.