Redactie
Redactie Recepten 2 feb 2013
Leestijd: 1 minuut

Gegratineerde coquilles Saint-Jacques

Dit heerlijke recept voor gegratineerde coquilles saint-Jacques komt uit het geweldige boek Werken met vis van Bart van Olphen.

Verwarm de ovengrill voor. Zet een pannetje met bouillon op het vuur en breng de bouillon aan de kook.

Houd het vocht tegen de kook aan en pocheer de coquilles erin, gedurende 2-3 minuten. Laat de coquilles vervolgens goed uitlekken. Snijd de coquilles horizontaal doormidden.

Neem een steelpan en bak in de helft van de boter de champignons met wat peper en zout gedurende 3-5 minuten. Blus af met de sherry en bak nog even door tot ze mooi gaar en bruin van kleur zijn. Zet apart.

Verhit nu de andere helft van de boter in de pan en fruit de sjalot gedurende 2 minuten. Maak nu een roux door de bloem goed erdoorheen te roeren en lichtbruin te laten worden op laag vuur.

Haal de pan van het vuur en roer direct – met de garde – de melk en de room erdoorheen. Zet de pan terug op het vuur en blijf roeren tot je een gladde dikke saus krijgt.

Haal de pan weer van het vuur en roer de gruyère erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.

Leg in elke schelp twee coquilles (dus vier helften) en wat champignons. Schep de saus eroverheen. Strooi een klein beetje broodkruim over elke gevulde schelp. Zet de schelpen kort onder de grill tot ze mooi gekleurd zijn.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.