Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 3 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Alles over vada pav (volgens Nigella Lawson het lekkerste wat ze in 2017 at!)

Laat het maar over aan Nigella Lawson om het internet te laten ontploffen. Of Instagram, in dit geval. Daarop plaatste ze een foto van vada pav: een gerecht dat ze onlangs at in India. Het lekkerste dat ze at in 2017, aldus de Britse tv-kok. Tijd om te ontdekken wat vada pav precies is.

Bombay Burger

Nigella was in Mumbai en at bij Ladoo Samrat (ook wel geschreven als Ladu Samrat): een vegetarisch restaurant in de Indiase stad. Daar at zij hét gerecht dat ze later op Instagram zou bestempelen als het lekkerste dat ze at in 2017: vada pav.

Dikke kans dat je nog nooit hebt gehoord van dit Indiase gerecht. Het is een bepaald type street food dat vooral in Mumbai wordt gegeten. Je vindt het trouwens ook nog weleens terug onder de naam Vada Pao, Wada Pav, of Wada Pao. Of, moderner: Bombay Burger.

Wat is vada pav?

Bestel het bij een eetkraampje in Mumbai en je krijgt een wit broodje met daarop een knapperig bolletje, gemaakt van gefrituurde aardappelpuree met kruiden. Als je snel kijkt, lijkt het net een broodje bal. Maar wat vada pav zo lekker maakt, is de combinatie van zacht broodje en knapperige burger.

Daarbij zijn er natuurlijk ook wat smaakmakers toegevoegd: kruiden als knoflook, groene chili, kurkuma en mosterdzaad bijvoorbeeld. Het krokante korstje krijgt de aardappelpuree van kikkererwtenmeel. Eet het met een lekkere lik chutney erbij.

Uit het vuistje

En dan te bedenken dat het allemaal begon in 1966, bij Ashok Vaidya: een Indiase man die bij het Dadar treinstation in Mumbai een eetkraampje startte. Hij kwam op het idee om vadas – tot dan toe een traditionele snack die los werd gegeten – te serveren op een broodje, de pav. Ook de chutney ging daar gewoon bovenop. Handig voor hardwerkende Indiërs die de snack zo -hup – uit het vuistje konden opeten.

De snack werd een groot succes en op bijna elke plek in India kun je ‘m nu wel krijgen. Het originele eetkraampje van Ashok Vaidya werd overgenomen door zijn zoon en dreigt helaas te verdwijnen omdat het gedwongen wordt te verhuizen naar een andere locatie. Maar het was dus ondertussen wel de grondlegger van vada pav.

Waar eet je ze?

En wáár kunnen we deze broodjes dan nog eten? Welnu, aangezien het gerecht in Mumbai is ontstaan, moet je ‘m eigenlijk ook vooral op die plek eten. Daar zijn ze er zelfs zó gek op dat er jaarlijks op 23 augustus een heuse ‘Vada Pav Dag’ wordt georganiseerd. En je weet het: Nigella at dus de lekkerste bij Ladoo Samrat (het adres is 1 & 2 Habib Terrace, Dr BA Road, in de wijk Parel).

Ligt dat niet in je planning, dan kun je ook nog altijd naar San Francisco, naar het leuke restaurant Curry Up Now, dat drie vestigingen heeft in de stad. Iets dichterbij is Dishoom in Londen, een Indiaas restaurant dat ook nog op ons to-do-lijstje staat. Zij serveren de snack met ghati masala: een pikante mix van héél veel kruiden. Wil je het een keer zelf maken, volg dan dit recept.

vada pav Nigella Lawson

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.