Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 7 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Ceviche-lovers opgelet: tijd om aguachile te leren kennen

Fan van de Latijns-Amerikaanse ceviche? Dan vind je ook de Mexicaanse variant vast heerlijk. De naam ‘aguachile’ komt – logischerwijs – van ‘agua’ en ‘chile’, oftewel ‘water’ en ‘pepertjes’. Oftewel een mengsel van met een molcajete (Mexicaanse vijzel) gemalen jalapeño- of serranopepertjes en water. Dat wordt gecombineerd met rauwe garnaal, komkommer, rode ui, koriander en limoensap.

Aguachile komt uit Sinaloa, een staat in het noordwesten van Mexico. Origineel werden er dan ook chiltepines gebruikt, dat zijn pepertjes uit die regio. Het mengsel van water en peper werd toen gebruikt om zongedroogd rundvlees te rehydrateren – pas later werd het vlees vervangen door vis.

In Mexico serveert men het gerecht met avocado en tostada’s, gefrituurde Mexicaanse tortilla. Geheel op de comfortfood-manier wordt er bier of tequila bij geserveerd. En o ja, het schijnt erg goed te zijn tegen katers. In plaats van garnalen kun je bijvoorbeeld ook coquilles gebruiken – of zelfs inktvis of het traditionele rundvlees.

Aguachile vs. ceviche

Wat het verschil is met ceviche?  Niet alleen zit er vaak een stuk meer pit in, maar ook de manier van bereiden is anders. Bij ceviche wordt de vis vaak 15 tot 30 minuten gemarineerd – dat zorgt ervoor dat ‘ie een beetje ‘gaart’. Bij aguachile is het traditie om de vis meteen te serveren met de chili en limoen – een stuk frisser. In die zin lijkt het dus wel een beetje op sashimi! Bovendien is er een mooi contrast tussen de koele vis en de hete marinade.

Het is dan ook wel van belang dat je lekker verse vis koopt bij de visboer, die je met een gerust hart rauw kunt eten. Garnalen moeten niet eerst zijn bevroren. Wil je zelf aguachile maken, vergeet dan niet daarop te letten en ga niet zomaar langs de reguliere supermarkt. Vis in huis? De rest is helemaal niet meer zo moeilijk; je kunt genoeg goede recepten op het internet vinden. Nacho’s erbij, bonenschotel et voilà: je gasten zullen versteld staan van je Mexicaanse kookkunsten.

Nog een stapje verder? Er bestaan heel wat varianten op het traditionele gerecht. Neem bijvoorbeeld aguachile negro met sojasaus of aguachile rojo met rode pepertjes.

Meer lekkere Mexicaanse gerechten:

EpicuriousSerious EatsVice Munchies

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.