Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 26 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat kun je allemaal doen met koolrabi?

Het is de favoriete groente van Ottolenghi’s co-auteur Ixta Belfrage, ze hebben armpjes die doen denken aan Pokémons en ze liggen de hele herfst en winter door spotgoedkoop in de supermarkt. We hebben het over koolrabi, die fantastische groente waar je héél veel verschillende dingen mee kunt doen.

Weet je alleen nog niet goed wat? Dat treft: wij hebben het hier voor je in een handig overzicht gegoten.

Dit kun je allemaal met koolrabi

Koolrabi grillen

Koolrabi grillen is wat ons betreft de beste manier om kennis te maken met de groente. Onze favoriete manier daarvoor gaat als volgt:

  • Snijd de schil van de koolrabi en kook 15 minuten in ruim gezouten water
  • Dep droog met een schone theedoek en breng over naar een ovenschaal
  • Geef de groente een flinke plens olijfolie en een royale hoeveelheid zout en peper
  • Grill de koolrabi nu 45 minuten (of langer) in een voorverwarmde oven van 200 graden

Tadaaa: wat vervolgens uit de oven komt is een goddelijk lekker stuk groente. Het is trouwens de bedoeling dat je deze heel makkelijk kan aansnijden, dus als de koolrabi nog te hard is, grill dan vooral nog wat langer.

Snijd vervolgens in stukjes en serveer met een simpele dip van mierikswortel en crème fraîche. Strooi er eventueel nog wat geroosterde nootjes overheen en geloof ons: dit komt aardig in de buurt bij een trendy deelgerechtje dat je in van die leuke, trendy wijnbars kunt bestellen.

geroosterde koolrabi met mieriksworteldip
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Koolrabi in dunne plakjes

Optie nummer 2: schaaf je koolrabi tot dunne plakjes met behulp van een mandoline. Op die manier kun je er vegetarische carpaccio van maken, of verwerken in een lunchbowl.

Onze vrienden van Bon Appétit passen dat principe bijvoorbeeld heel tof toe in hun eenvoudig lunchgerecht met geschaafde koolrabi, avocado en een eitje. Yam.

Schnitzels van koolrabi

Als je op Pinterest zoekt op ‘Kohlrabi schnitzel’, dan kom je het ene na het andere toffe recept tegen. Wij denken alleen maar: HOE. LEUK.

In de soep

Kan koolrabi ook in de soep? Natuurlijk! Jeroen Meus werkt zijn koolrabisoep bijvoorbeeld af met zelfgemaakte pesto en walnoten (geniaal), maar ook deze koude variant met spekjes en een beetje witte wijn lijkt ons heerlijk.

Koolrabi uithollen en vullen

Kies je de grootste koolrabi’s uit, dan kun je die uithollen en vullen met anders lekkers. Grill de koolrabi daarvoor zoals we hierboven hebben beschreven en snijd het vruchtvlees er met een mesje uit (dit kun je uiteraard later nog gebruiken, dus gooi het niet weg!).

Vul vervolgens met een vulling naar keuze, bijvoorbeeld met deze parelcouscous-salade met bacon en munt, met een vulling van lamsgehakt en pistache of met mix van boerenkool, oude kaas en paddenstoelen. Laat je creativiteit op volle toeren draaien.

Puree van koolrabi

Net zoals andere knolgroenten kun je ook heel goed puree van koolrabi maken. Superlekker met bruine boter en hazelnoten (zoals ze in dit recept doen), maar ook met ricotta uit de oven en spekjes. Als dat geen comfort food is…

Meer met groenten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.