7 dingen die je nog niet wist over Yotam Ottolenghi
Dat we dol zijn op de kookkunsten en recepten van Yotam Ottolenghi schuiven we niet onder stoelen of banken. Integendeel. We zijn laaiend enthousiast over zijn boeken (zowelย Plentyย als het vervolgย Plenty More enย Jeruzalem en Simpel), koken zijnย receptenย tot we niet meer kunnenย en vallen in katzwijm bij zijn restaurants in Londen.
Maar, wat we nog niet wisten is datโฆ
7 x feitjes over Ottolenghi
1. Zijn vader Italiaans en zijn moeder Duitsย is
Hoewel hij geboren en getogen is in Israรซl en momenteel in Groot-Brittanniรซ woont (waar zijn restaurants gevestigd zijn), is zijn vader in Italiรซ geboren en zijn moeder in Duitsland.
2. Hij pas begon met koken op zijn 30ste
Hij runt al jaren meerdere restaurants en schrijft recepten voor The Guardian (waar hij wereldwijde faam mee verwierf), maar is van origine een journalist. Hij studeerde filosofie en literatuur, en begon nadat hij het โbureaulevenโ zat was aan zijn carriรจre als kok.
3. Yotam zo min mogelijk broodย eet
Hoewel hij tal van recepten heeft geschreven waar brood hand in hand mee gaat (lees: een killerย hummus,ย baba ganoushย enย shakshuka), eet hij zelf zo min mogelijk brood.
4. Hij 2 jaar in onze hoofdstad woonde
Vanaf 1997 woonde Ottolenghi twee jaar in Amsterdam met zijn toenmalige partner Noam Bar (momenteel รฉรฉn van zijn partners op werkgebied) om zijn master in filosofie enย comparative literatureย af te ronden.
5. Een opleiding aan Le Cordon Bleu volgde
Omdat zijn recepten veelal Midden-Oosters getint zijn zou je het misschien niet verwachten, maar Yotam Ottolenghi volgde een opleiding tot Franse kok aan het prestigieuze Le Cordon Bleu in Londen. Dit was na het afronden van zijn studie en betekende het begin van zijn culinaire studie.
6. Niet alleen een chef is,ย maar ook een pilatesleraar
Naast dat hij pas op relatief late leeftijd aan zijn leven als kok begon, ronde hij een afleiding tot leraar pilates af. Op dit moment geeft hij geen les, maar doet hij het zelf nog twee keer per week.
7. Niet in het โverbouwenโ van gerechten gelooft, zoals glutenvrij brood
In een interview metย Grubstreetย vertelt Yotam dat je een product moet eten zoals het is. Alsย je bijvoorbeeld een brood zonder gluten wilt (wat praktisch de basis van brood is), moet je volgens hem op zoek gaan naar iets anders en het brood laten voor watย het is.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2FYotam-Ixta-Portrait-%C2%A9-Jonathan-Lovekin.jpg)
Meer Ottolenghi?
- Superzachte courgettes met harissa en citroen uit de nieuwe Ottolenghi
- Culy Homemade: vegetarische paddenstoelenlasagne van Ottolenghi
- Zo organiseer je thuis een Ottolenghi-feestje
