De favo smaakmakers van Yornie van Dijk: ‘Daag jezelf uit en gebruik vaker azijn!’
In Smaakmakers zetten we mensen die hun leven laten leiden door smaak én die ons culinaire landschap mee vormgeven, in de spotlights. Van lokale foodhelden tot culinaire creatievelingen, wij willen weten waar ze graag eten, wat hun lievelingssaus is en wat er altijd in hun mandje ligt. Wij zorgen voor de vragen, zij serveren de antwoorden. Met deze keer Yornie van dijk: chef en eigenaar van Restaurant Basiliek* in Harderwijk.
Niet voor niets riepen we chef Yornie van Dijk eerder uit tot één van de Carmy’s -oftewel veelbelovende jonge chefs – van de lage landen: in 2022 nam hij restaurant Basiliek over van de voormalige chef Rik Jansma en zette er razendsnel zijn eigen stempel op. Binnen negen maanden volgde een prijzenregen: een Michelinster, Michelin’s Young Chef Award (2023) en Gault&Millau’s New Chef on the Block-award (2023).
Minstens zo cool als Carmy uit The Bear: dit zijn de hottest chefs van ons land
Azijn als alternatief voor zout
Yornie zet zich ook in als ambassadeur van de Nierstichting. En wie zijn nieren gezond wil houden, weet dat je dan een beetje op je zoutinname moet letten. Daar krijgen we namelijk – vaak ongemerkt – algauw veel te veel van binnen. Het zit bijvoorbeeld verstopt in kant-en-klare producten, bouillonblokjes en sausjes.
Foodwatch stelt daarom ieder jaar een Zoutmaxdag vast, dit jaar op 17 oktober. Op die dag hebben mannen en vrouwen t/m 50 jaar al hun jaarlijkse zoutlimiet bereikt (!). We horen je denken: ‘Maar zout is dé smaakmaker!’ Klopt. Maar wist je dat je zout ook heel goed kunt vervangen door op smaak te koken met azijn?
Dat juicht Yornie van harte toe:
“Zuur is misschien wel de spannendste smaak. Het tilt een gerecht op, maakt het frisser, lichter en gelaagder. In mijn restaurant zijn we dagelijks bewust bezig met koken met minder zout. Dat doen we op allerlei manieren, maar azijn speelt daarbij een bijzondere rol. Azijn versterkt smaken en brengt balans, zonder dat een gerecht flauw wordt. Van een scheutje in een stamppot of soep tot een frisse toets in een saus: zuur maakt gerechten spannender en laat zien dat je minder zout kunt gebruiken zonder smaak te verliezen.”
Inspiratie nodig? De chef ontwikkelde twee recepten met azijn die goed illustreren hoe je azijn als vervanger voor zout kunt inzetten: knapperige piepers met azijn en rokerige bietencarpaccio.
Wij vroegen Yornie naar zijn tips voor het gebruik van azijn in de keuken, zijn ride or die-keukentool en meer favoriete smaakmakers.
Smaakmakers met Yornie van Dijk
Dit is mijn meest gebruikte keukentool:
“Victorinox: handig voor alles!”
Mijn favoriete groentesoort is:
“Pompoen.”
Deze kookles is me altijd bijgebleven:
“Die van Erik van Loo: de koning van de sauzen.”
Dit kook ik het liefst voor vrienden:
“Tarbot van de Green Egg.”
Mijn favoriete azijn is:
“Natuurazijn, hier maken we zelf varianten op en geven we deze mee aan de gasten, nu bijvoorbeeld magnolia-azijn”
Voor dit dessert kun je me wakker maken:
“Ons signatuurdessert: Perle imperial-kaviaar, witte chocolade, Nederlandse vanille.”
Het is gelukt: er is nu Nederlandse vanille (en nog wel in drie kleuren)
Dit staat er op mijn culinaire bucketlist:
“De nieuwe The Jane in Antwerpen.”
Koken met minder zout kun je doen door azijn te gebruiken. Welke oplossingen zijn er nog meer?
“In de restaurantkeuken gebruiken we veel citrusvruchten in plaats van zout.”
Laatste land of stad waar ik qua eten écht van onder de indruk raakte:
“Vorige week in Utrecht een culinaire tour gedaan, echt heel leuk en lekker allemaal!”
Eetmotto:
“Als het maar lekker is.”
Dit product heb ik altijd in huis:
“Citrusfruit.”
Dit gerecht moet je ten minste één keer in je leven geprobeerd hebben:
“Kaviaardessert; ons signatuurgerecht dat vanaf dag één op de kaart staat. Wordt vergeleken met de Kinder Bueno 2.0: zoet-zout-zuur.”
Favoriete kookboek van dit moment:
Dit was mijn lievelingseten tijdens mijn puberteit:
“Puddingbroodje.”
Dit drink ik het liefst na een drukke dag:
“Een glas Bourgogne uiteraard. Of lekker Spa rood.”
Dit weten mensen niet over koken met azijn:
“Dat het toevoegen van azijn de smaak van het product omhooghaalt en op smaakt brengt.”
De ultieme tip voor mensen die met azijn willen koken is:
“Daag jezelf uit en gebruik vaker azijn, aan het begin van het kookproces of tijdens. Denk aan bij het bereiden van stoofvlees, geroosterde groenten uit de oven, of in een mooie salade of pasta.”
Favoriete plek voor een romantische avond:
“Thuis onder de veranda met de kachel aan en een goed glas wijn. En natuurlijk mijn lieve vrouw Carmen.”
Favoriete mayonaise:
“Kewpie.”
Dit eet ik nooit meer:
“Eieren.”
Deze snack neem ik mee onderweg naar vakantie:
“Zoetzure cadillacs.”
Dit is mijn ultieme bestelling op een brakke dag:
“Patatje oorlog, kaassoufflé met appelmoes, berenklauw met curry.”
Favoriete noedelsoort:
“Udon. Heerlijk.”
Beste maaltijd ooit:
“Kreeft rechtstreeks uit de zee op de bbq, op het strand van Jamaica.”
Mijn favoriete snack is:
“Snoep, in alle vormen en maten.”
Mijn ideale ontbijt:
“Kwark.”
Dit eet ik als ik ziek ben:
“Ik ben nooit ziek.”
Lievelingssaus:
“Appelmoes.”
Culy Basics: de allerlekkerste appelmoes maken (een handig basisrecept)
Naar deze chef kijk ik op:
“Sergio Herman is en blijft een kook-icoon.”
Mijn ultieme culinaire bestemming:
“Kopenhagen.”
Dit ingrediënt vind ik overrated:
“Carbineros, oftewel rode garnaal.”
Vanavond eet ik:
“Zoete aardappel, slaatje, en zalm.”
Deze trend doet mij niks:
“Smeermallen (chocolademallen die je gebruikt om holle figuren te maken door getempereerde chocolade dun in de mal te smeren en na het uitharden aan elkaar te plakken, red.), dat kan echt niet meer!”
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FNancy-van-Batenburg1692-kopie.jpg)