Redactie
Redactie Inspiratie 12 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Culy’s favoriete producten met truffel

Als één van de meest exclusieve ingrediënten in de culinaire wereld heeft de truffel een bijna net zo sterke aantrekkingskracht als de grootste sterren van de wereld. Gelukkig zijn er tal van producten waar truffel in is verwerkt en daarom lichten we vijf van onze favorieten uit. 

Vooropgesteld zijn we van mening dat verse truffel (in principe) altijd beter is dan een product met de smaak ervan. Heb je toch verse truffel weten te bemachtigen? Kijk dan hier voor 4 zalige ideeën.

In sommige winkels zien we ook ‘verse’ truffels, geconserveerd in een glazen potje met een laagje vocht. Zelf vinden we dat deze vaak amper tot geen (truffel)smaak hebben, dus we raden je dan ook aan hier niet voor te kiezen.

Waar moet je op letten?

Als je producten met truffel koopt is het belangrijkste punt dat je kijkt naar welk ingrediënt voor de specifieke smaak heeft gezorgd. Bij het merendeel is het namelijk het geval dat er wordt gewerkt met een kunstmatig aroma, dat verre van hetzelfde smaakt als the real deal.

Het is dus belangrijk dat er op de ingrediëntenlijst vermeld staat dat er verse truffel is gebruikt en hoeveel. Vaak gaat het hierbij om slechts een paar procent, maar dit geeft wel een goede indicatie van de uiteindelijke smaak. Daarbij is truffel zo sterk van zichzelf dat je maar heel weinig nodig hebt om een gerecht of product die smaak te geven.

Tot slot het verschil tussen witte en zwarte truffel, de twee meest verkochte soorten. Hierbij is de witte een stuk sterker en verfijnder van smaak dan de zwarte. Maar, de witte is ook een stuk exclusiever en hierdoor duurder.

5 x favorieten

1. Olijfolie – Met stip op nummer 1 staat truffelolie, en wel het liefst op smaak gebracht met witte truffel. Heerlijk over (verse) pasta met zwarte peper en Parmezaan, over geblancheerde groenten of door een salade.

 

Online kopen bij: Foodelicious

2. Tapenade – Ook tapenade met verse truffel is een aanrader. Over het algemeen wordt deze aangemaakt met paddenstoelen en smaakt het zalig op een toastje, wederom door pasta of door aardappelpuree.

 

Online kopen bij: Foodelicious

3. Honing – Honing is misschien minder bekend, maar een must om een keer te proberen. Wij zijn fan van de combinatie met kaas, maar ook op toast is het yummy.

Online kopen bij: Truffeltime

4. Mayonaise – Truffelmayo kent bijna iedereen wel en die van Jean Bâton is ook razend populair. Serveren bij… (zoete-)aardappelfrietjes natuurlijk! Helaas is de mayonaise niet online verkrijgbaar, maar wel bij de meeste supermarkten en De Bijenkorf.

Jean Bâton

5. Zout – Tot slot zout met verse truffel. De smaak is vaak een stuk subtieler, maar daardoor makkelijker om te gebruiken. Wij strooien het met liefde over een perfect gebakken steak, een stukje vis, gebakken aardappeltjes of groene groenten.

Online kopen bij: Truffeltime

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.