Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 11 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Wijnspreekuur: wat zijn nou écht goede wijnen voor bij het kerstdiner?

Cees van Casteren is Master of Wine. Een bijzondere titel, want er zijn maar drie mensen in Nederland die zichzelf zo mogen noemen. Tijdens Culy’s Wijnspreekuur beantwoordt Cees elke week de meest prangende wijnvragen van Culy lezers. Deze week geeft hij antwoord op de vraag: welke wijnen zijn het best geschikt voor bij het kerstdiner?

Voordat je het weet is het alweer tijd om het kerstdiner samen te gaan stellen. En een lekker kerstdiner is natuurlijk niet compleet zonder een bijzondere wijn om aan je gasten te serveren. Maar er zijn zóveel verschillende soorten wijn, dat advies van een expert zoals Cees altijd gewenst is!

Dit vind je misschien ook interessant: wat maakt een wijn goed of slecht?

Wat zijn nou écht goede wijnen voor bij het kerstdiner?

Cees: “Als de kerst in zicht komt, word ik altijd conservatief. De rest van het jaar probeer ik tenminste één nieuwe wijnstijl per week te drinken, maar als de dagen korter worden, grijp ik terug op de vaste waarden. Dat heeft ook te maken met het gevoel dat kerst, behalve een diner, ook hét moment van het jaar is om echt te genieten!

Dat gevoel maakt van de feestdagen dé tijd om Bordeaux, Bourgogne, Rioja, champagne en Barolo te drinken in plaats van fiona, Ribeiro of Braziliaanse merlot.

Heel soms zet ik er wel eens een exoot tussen: Kaapse chenin, pinotage en carmenère. Maar over het algemeen beperk ik me tot – wat ik noem- de klassiekers.

Zolang ik me kan herinneren, begin ik de Kerst met een champagne. Dit jaar wordt het de Piper Heidscieck (Gall&Gall, €35,99).

Bij het voorgerecht of bij de vis ga ik deze keer een Domaine Berthenet Tête de Cuvéee 2012 uit het Bourgondische Montagny serveren (Les Généreux, €13,95).

Cees: “Over het algemeen beperk ik me tot de klassiekers.”

Dan bij het hoofdgerecht (iets van een ree-rug denk ik) niets minder dan La Tour de By 2010! Een Médoc uit de kelders van Colaris in Weert (€ 18,95).

Vervolgens serveer ik bij de Sachertorte uit Wenen een mooi gerijpte port op tafel: de Graham’s Six Grapes Reserve (Wijnkring, € 16,95).

Wellicht denk je dat we dan niet meer rechtop over straat kunnen lopen, maar weet dat je bij mij -na de kerststol en koffie- voor een ‘laatste’ glas terugkomt: de delicieuze Condado PX van Valdespino (€ 9,99, half flesje, bij de Wijnproevers). Zo worden de festiviteiten op het hoogtepunt van ‘veel wijn voor je geld’ afgesloten.

Ik wens iedereen nu alvast een zalige Kerst!”

De Wijngids

Meer lezen van Cees? De Wijngids – de 400 beste wijnen onder 25 euro – van Cees van Casteren (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor € 24,99 euro. 

Dit was voorlopig het laatste wijnspreekuur van Cees. Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.