Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 20 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Wijnspreekuur: wat is het verschil tussen biologische en biodynamische wijn?

Cees van Casteren is Master of Wine. Een bijzondere titel, want er zijn maar drie mensen in Nederland die zichzelf zo mogen noemen. Tijdens Culy’s Wijnspreekuur beantwoordt Cees elke week de meest prangende wijnvragen van Culy lezers. Deze week geeft hij antwoord op de vraag: wat is nou precies het verschil tussen biologische en biodynamische wijn?

Vorige week beantwoordde Cees de vraag of prijs een goede indicatie is voor de kwaliteit van de wijn. Wil je meer weten over goeie wijn? Duik dan eens in Cees’ nieuwe boek De Wijngids. De Drie Masters of Wine hebben daarvoor de 400 beste wijnen onder 25 euro (en al vanaf 5 euro) geselecteerd. Onafhankelijk (want blind geproefd).

Deze week beantwoordt Cees een wijnvraag van een Culy-lezer. Namelijk:

We zien de laatste tijd een opkomst in biologische en biodynamische wijn. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze wijnen?

Cees: “Biologisch betekent dat de wijnboer geen synthetische bestrijdingsmiddelen, noch kunstmest gebruikt.

Bij biodynamische wijn begint de boer met biologische wijnbouw maar ziet hij de wijngaard als een ‘organisme’ dat hij liever sterk maakt om zichzelf tegen ziektes en ongedierte te beschermen dan te spuiten tegen deze dingen.

Dat doet de wijnboer door natuurlijke preparaten in homeopatische hoeveelheden (we hebben het over grammen per hectare) over de wijngaarden te spuiten. Die zijn bedoeld om de plant meer kracht te geven en sterker te maken.

Daarnaast volgt de wijnboer bij biodynamische wijnbouw de kalender van Maria Thun. Daarop kan je lezen of de energie naar beneden dan wel omhoog gaat (net zoals eb en vloed wordt dit door de maandstand bepaald) en dat gebruikt de wijnboer als leidraad voor het doen van zijn werkzaamheden in de wijngaard en wijnkelder. Zo zal hij bijvoorbeeld alleen snoeien als de energie naar beneden gaat.

Biodynamie is niet wetenschappelijk bewezen maar de meeste wijnhuizen die biodynamisch werken, maken erg goede wijnen. Misschien komt dat deels ook vanwege de extra aandacht die ze aan de wijngaard besteden.

Cees: “De meeste wijnhuizen die biodynamisch werken, maken erg goede wijnen.”

Verder overkomt het me best vaak dat ik een proeverij heb en de wijnen me allemaal niet smaken.

Dan kijk ik op de kalender en blijkt het inderdaad een worteldag te zijn (waar de energie naar beneden gaat). Geloof het of niet: ik geloof erin. Bij Marks en Spencer in Londen proeven ze daarom geen wijnen op worteldagen meer.”

 

De Wijngids

De Wijngids – de 400 beste wijnen onder 25 euro – van Cees van Casteren (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor € 24,99 euro. 

Meer over wijn

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.