Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Wijnspreekuur: is de prijs van wijn een goede indicatie voor de kwaliteit?

Cees van Casteren is Master of Wine. Een bijzondere titel, want er zijn maar drie mensen in Nederland die zichzelf zo mogen noemen. Tijdens Culy’s Wijnspreekuur beantwoordt Cees elke week de meest prangende wijnvragen van Culy lezers. Deze week geeft hij antwoord op de vraag: is de prijs van wijn een goede indicatie voor de kwaliteit van de wijn?

Misschien wel de meest prangende wijnvraag die er is, is: waar vind ik de lekkerste wijnen voor een fijne prijs? Cees beantwoordt die vraag in zijn nieuwe boek De Wijngids. De Drie Masters of Wine hebben daarvoor de 400 beste wijnen onder 25 euro (en al vanaf 5 euro) geselecteerd. Onafhankelijk (want blind geproefd).

Deze week beantwoordt Cees een wijnvraag van een Culy-lezer. Namelijk:

Is de prijs van wijn een goede indicatie voor de kwaliteit? Of zijn er betere indicatoren?

Cees: “De prijs van wijn is in het algemeen geen hele betrouwbare indicator van kwaliteit. Hoewel er tot ongeveer 25 euro een relatie is tussen de prijs van de wijn en de kostprijs van de wijn, betekent dat niet automatisch dat dit ook voor de kwaliteit betekent.

Dat heeft te maken met een vreemd verschijnsel dat wijnbedrijven over het algemeen wel goed zijn in wijn maken maar minder goed in wijnverkopen. En omdat er wereldwijd meer wijn gemaakt wordt dan er gedronken kan worden, en ten tweede de productie gefragmenteerd is terwijl de markten geconcentreerd zijn, is het een oneerlijke wereld.

De inkopers hebben het voor het zeggen. En als je als wijnbedrijf je wijn niet voor de prijs die je er eigenlijk voor wilt hebben, kunt verkopen, verlaag je de prijs totdat je iemand vindt die het wil kopen. Daarom vind je soms hele goede wijn voor een hele schappelijke prijs. Dat wil echter niet zeggen dat dat volgend jaar ook zo is.

Cees: “Als je meer verstand van wijn hebt, kun je beter de reputatie van de producent als indicator gebruiken.”

Dat gezegd hebbende, is de prijs voor de meeste consumenten de meest betrouwbare indicator. Als je meer verstand van wijn hebt, kun je beter de reputatie van de producent als indicator gebruiken. Een andere indicator is hoeveel medailles en onderscheidingen een wijn heeft.”

De Wijngids

De Wijngids – de 400 beste wijnen onder 25 euro – van Cees van Casteren (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor € 24,99 euro. 

Meer over wijn:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.