Redactie
Redactie Inspiratie 15 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Weet jij waar de uitspraak ‘Woensdag, gehaktdag’ vandaan komt?

De uitspraak ‘Woensdag, gehaktdag’ is zo ingeburgerd in Nederland als een zak pepernoten, maar waar komt het eigenlijk vandaan? 

Tientallen jaren geleden begon de traditionele slager zijn werkweek met het slachten (maandag). De dag erna, op dinsdag, werden de karkassen uitgebeend en verdeeld tot verschillende stukken vlees als karbonades en speklapjes.

Bij dat snijwerk bleef echter altijd een restje vlees over, en samen met de delen die minder in trek waren ging het restvlees de gehaktmolen in. Vervolgens werd op woensdag het gehakt verkocht.

Woensdag, gehaktdag

Maar dat is nog niet het enige. In 1949 schreef het Nederlandse slagersvak een prijsvraag uit. Wie de beste slogan bedacht, won maar liefst 25 gulden! Dit werd – je raadt het al – ‘Woensdag, gehaktdag’.

Jaren later werd de slogan niet alleen gebruikt door de slagers, maar ook de slimme reclamewereld ging er mee aan de slag! En dat is nu precies de reden waarom de slogan zo is ingeburgerd.

gehaktballen

Lekkere recepten met gehakt

Maar wat zijn nu de lekkerste gerechten met gehakt? Daar weten wij wel raad mee.

Maak bijvoorbeeld ons all time favorite gehaktbrood met homemade barbecuesaus. Of ga voor deze easy enchilada’s, chili con carne of spaghetti met tomatensaus en gehaktballetjes.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.