Redactie
Redactie Inspiratie 13 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Wat is miso (en zó gebruik je misopasta voor meer dan alleen soep!)

Misosoep maak je van dashi en misopasta, maar wat is miso ook alweer precies en waar kun je het nog meer voor gebruiken dan alleen soep? Culy duikt in de miso-materie.

Wat is miso eigenlijk?

We komen het op steeds meer plekken tegen: niet alleen maar in Japanse restaurants, maar in allerlei restaurantkeukens en ook in de supermarkt. Maar wat is miso nou precies?

Misopasta wordt gemaakt van een mengsel van sojabonen, rijst of gerst, zout en kojiKoji bestaat uit rijst, gerst of sojabonen, wat wordt gefermenteerd met de Koji-kin schimmel.

Afhankelijk van het koji-mengsel krijg je witte shiro- (rijst), rode aka- (gerst) of zwarte kuro-miso (sojabonen). De eerste is het minst heftig.

Zo maak je zelf heel makkelijk (én snel!) misosoep

Rode miso pasta
Rode misopasta Getty

Hoe smaakt miso?

De smaak is wat lastig te omschrijven, maar met name zout, hartig en umami zijn smaken die duidelijk naar voren komen. In ieder geval is het een echte smaakbom, die ook heel tof is om toe te voegen aan (vegetarische) gerechten die wel wat diepte kunnen gebruiken.

Ook wil miso nog weleens zurig zijn, net als Koreaanse kimchi waarbij groenten worden gefermenteerd. Smaakmakers die er goed bij passen zijn sesam(olie), verse gember, honing, sojasaus, limoen, rijstwijn en rijstazijn.

Misosoep
Getty

Miso in de keuken

Je kunt misopasta zowel koud als warm gebruiken in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan dressings en sauzen, maar ook soepen (daar komt de bekende misosoep om de hoek kijken), warme sauzen en stoofgerechten. Pas hierbij wel op dat je het niet te lang verwarmt omdat daardoor de smaak achteruit kan gaan.

Klassieke combinaties

Wij zijn fan van de combinatie miso en aubergine, maar ook voor bosui (gegrild!), prei en groene asperges is het een goede vriend. Of wat dacht je van burgers met gestoofde miso-uien? Smoor hiervoor witte uienringen in boter en breng op smaak met een beetje (1 à 2 theelepels) misopasta.

Marinades

Als basis voor marinades voor vlees, vis en gevogelte is miso al helemaal geweldig. Denk bijvoorbeeld aan het beroemde Nobu-gerecht black cod in misomarinade, maar ook met een beetje gember & sojasaus gemengd over kip (een hele of alleen de dijen) heb je een voltreffer te pakken. Ook kun je de voorgaande combinatie over een biefstukje smeren voor op een Oosterse (noedel)salade.

Culy Homemade: makkelijke misokip uit de oven met rijst en gebakken ei

Misoboter

Een andere leuke manier om miso te gebruiken is door boter. Op Food52 lees je hoe je dat doet. Gebruik de boter vervolgens om ingrediënten in te bakken of voor op knapperig brood. Ook lekker: in de soep.

Roerbakgerechten

Tot slot de makkelijkste van allemaal: door roerbakgerechten. Heb je een wok vol knapperige groenten en eventueel nog wat rijst of noedels? Breng die dan op smaak met een theelepeltje of twee misopasta. Even afblussen met sojasaus en je hebt gelijk een bom van smaak!

Miso in zoete gerechten

Miso smaakt zout, hartig maar ook een beetje zoet. Eigenlijk heeft het dus ook wel wat weg van salted caramel. Heel interessant wordt het dan ook als je ‘t eens toevoegt aan zoete bereidingen, zoals in een appeltaart met salted caramel en miso. Of wat dacht je van koekjes?

Meer weten over welke misopasta je het beste waarvoor kunt gebruiken? Food52 maakte een overzicht van alle soorten misopasta.

5 onverwachte combinaties met miso (van popcorn tot spruitjes)

Meer recepten met miso:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.