Redactie
Redactie Inspiratie 15 jan 2023
Leestijd: 1 minuut

Gremolata is dé Italiaanse smaakmaker voor elk gerecht

Less is more is het gezegde dat kenmerkend is voor de Italiaanse keuken en gremolata past daar helemaal bij. Maar wat is gremolata ook alweer precies? Spoiler: met slechts drie ingrediënten geef je elk gerecht een smaakbommetje.

Wat is gremolata?

Gremolata is simpelweg een mengsel van citroenrasp, peterselie en knoflook. Om het geheel iets smeuïger te maken, wordt vaak olijfolie gebruikt, maar ook rode Parmezaan of rode peper voor extra pit.

Om de smaken nog meer tot hun recht te laten komen, zijn zout & peper ook welkome ingrediënten.

Gremolata citroen
Bron: Unsplash

Van ossobuco tot pasta

In Italië wordt gremolata voornamelijk gebruikt om stoofgerechten zoals de klassieker ossobuco smaak te geven, maar je kunt het op zo veel meer manieren gebruiken.

Bijvoorbeeld op een mooi biefstukje of ander stuk vlees, bij vis (van hele vissen tot verfijnde filets, coquilles, mosselen en gamba’s), over groenten, (gebakken) aardappeltjes én als topping voor soep. Ook Culy gebruikt het regelmatig en dan het liefst door pasta’s.

Gremolata
Bron: Unsplash

Hoeveelheden

Wat betreft de hoeveelheden is er eigenlijk geen vaste regel, maar kun je het beste blijven proeven tot je de gewenste smaak hebt bereikt. Houd er wel rekening mee dat de smaken na een minuut of tien veel sterker worden.

Wil je toch een beetje vastigheid? Gebruik dan de geraspte schil van 1 citroen met 2 teentjes fijngehakte of geraspte knoflook en een bosje bladpeterselie (ongeveer 15 gram). Meng met olijfolie tot het een smeerbaar goedje is en je bent klaar om te smullen!

Meer lekkers uit de Italiaanse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.