Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 13 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Bombardino met grappa uit Italopop van Vanja van der Leeden

Wie durft er als een niet-Italiaan met een open blik naar de Italiaanse keuken te kijken? Nou, Vanja van der Leeden dus. De eetschrijver ging voor haar nieuwste boek Italopop langs bij een aantal neo-trattoria’s en ontdekte hoe de klassiekers alleen nog maar spannender én swingender worden. Mooi voorbeeld daarvan: bombardino met grappa.

Culinair schrijver Vanja van der Leeden mag dan wel fantastische kookboeken hebben afgeleverd over de Indische keuken; ook in de Italiaanse voelt ze zich meer dan thuis. Zo woonde ze in Rome en Florence. Ze mixte haar kennis over de Italiaanse keuken met haar creativiteit tot een Italiaans kookboek dat anders is dan alle andere: Italopop.

5 vragen aan Vanja van der Leeden: ‘Een goede garnalenkroket met gefrituurde peterselie, jaaaaaa!’

Vanja portret
Foto: Remko Kraaijeveld

Vanja: ”In Duitsland drink je bier op de piste, in Frankrijk vin chaud en in Italië bombardino – een soort warme, homemade advocaat gemaakt van twee derde zabaglione en een derde brandewijn en een dot slagroom. Ik vervang de brandewijn door grappa, sla de slagroom lobbig, en maak mijn bommetje af met five spice. Heerlijk na een koude winterse dag.”

Bombardino met grappa toetje van Vanja van der Leeden
Foto: Remko Kraaijeveld

Bombardino met grappa uit Italopop

  1. Klop eerst in een kom de slagroom lobbig, dan staat die alvast klaar. Eventueel kun je 1 eetlepel suiker toevoegen, ik vind het lekkerder zonder.
  2. Zet een hittebestendige kom op een pan met daarin een laagje zacht kokend water. Houd het vuur laag. Klop in de kom de eidooiers met de suiker au bain-marie tot een lichte, luchtige massa.
  3. Schenk de grappa erbij en blijf kloppen tot het mengsel gaat rijzen. Laat het niet koken. Als het mengsel als een lint van de garde loopt is het klaar.
  4. Verdeel het warme mengsel over 4 glaasjes, schep in elk glas de lobbig geslagen room en bestrooi door een zeef met een snuf five spice.
italopop bol.com favoriete kookboeken culy redactie
Bron: Bol.com

Italopop van Vanja van der Leeden (Nijgh & van Ditmar) is nu te koop voor 39,99 euro.

Meer uit Italiaanse hoek?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.