Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 15 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe je een steak tegen de draad in moet snijden

Het leven geeft ons drie zekerheden: boter maakt alles lekkerder, kip rauw eten is geen goed idee en een steak moet je altijd tegen de draad in snijden. Maar, hoe moet dat nu precies? Want sommige mensen zeggen ook dat je met het vlees mee moet snijden. Daarom voor eens en voor altijd: dit is hoe je een steak tegen de draad in snijdt.

Om het hierna nooit meer anders te doen.

Steak tegen de draad in snijden

Je hoort het van de slager, van de ober in een steakrestaurant en waarschijnlijk ook van je moeder als ze een lekker biefstukje heeft gebakken: steak (of biefstuk) moet je tegen de draad in snijden. Maar hoe doe je dat nu?

Als je je steak voor je op de snijplank legt, moet je eens goed kijken. Het stukkie vlees heeft ‘draden:’ de spiervezels. Deze vezels lopen altijd allemaal in dezelfde richting en deze lijnen zijn jouw handleiding bij het tegen de draad in snijden.

Want lopen de ‘draden’ horizontaal van links naar rechts, dan snijd je tegen de draad in door verticaal te snijden van boven naar beneden. Lopen de draden verticaal, dan snijd je natuurlijk weer horizontaal de andere kant op. Zo weet je zeker dat je tegen de draad in snijdt.

Biefstuk met klassieke groene pepersaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culy Basics: steak met klassieke pepersaus (steak au poivre)

Wat gebeurt er als je niet tegen de draad in snijdt?

Snijd je je biefstuk niet tegen de draad in, dan wordt ‘t én veel lastiger snijden en zul je onterecht dingen uitkramen als “goh, hij is wel taai, hè!” Dat niet alleen, je vlees zal er uiteindelijk ook daadwerkelijk taaier van worden. Want doordat jij maar in dat vlees blijft poeren met je mes, hopende dat je er doorheen zult komen, breek je aan beide kanten de spiervezels af wat de malsheid van de steak niet ten goede komt. En dat is zonde!

Waarom je vooraf geen peper over je barbecuevlees moet strooien

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.