Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 2 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat betekent toch dat nummer op je ei?

Elke dag weer ontdekken we nieuwe wetenswaardigheden in de keuken. Zo ook over eieren. Het is je vast wel eens opgevallen dat er op elk ei een nummertje gedrukt staat. En dat dit geen houdbaarheidsdatum is. Maar wat betekent dat nummer op je ei dan wel?

Kakelverse eieren

We weten al een hoop over eieren. Zo hebben we eerder geschreven over het verschil tussen bruine en witte eieren, met dank aan de Keuringsdienst van Waarde. Maar ook waarom kakelverse eieren toch echt heel belangrijk zijn. Nieuwsgierig? Je leest het hier.

Koreaanse gevulde eieren / kerst amuses
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Nummer op je ei

Toch restte ons nog een prangende vraag: dat nummertje op je ei. Zoiets wat je al jaren opvalt, maar waar je misschien nog niet de moeite voor hebt genomen om het uit te zoeken. Wij vonden het antwoord bij Wakker Dier. Allereerst: zoals je misschien is opgevallen, beginnen de codes met een cijfer van 0 t/m 3. We lezen dat dit grofweg betekent “Hoe lager het nummer, hoe hoger het welzijn van de dieren.” Wakker Dier omschrijft het als volgt:

  • Biologische eieren – eicode begint met het nummer 0
  • Vrije-uitloopeieren of graseieren – eicode begint met het nummer 1
  • Scharreleieren – eicode begint met het nummer 2
  • Kooi-eieren – eicode begint met het nummer 3

Beter Leven keurmerk

Grote kans dat je nu dus denkt: hoe lager, hoe beter. Dit is echter niet altijd het geval. We lezen verder: “Toch zijn er ook eieren met code 2 die diervriendelijker zijn dan een scharrelei. Daarom is het beter om in de supermarkt op het Beter Leven keurmerk te letten dan op de nummers van de eicodes.” Wist je trouwens dat leghennen van scharreleieren nooit buiten komen? Ze scharrelen binnen tegen duizenden soortgenoten aan.

Eieren wel of niet in de koelkast bewaren
Bron: Unsplash

Zonder ei

Het kooi-ei komt er dus het meest bekaaid vanaf. Maar nog steeds worden deze eieren volop verkocht en verwerkt in producten. Moraal van dit verhaal: kijk goed naar het Beter Leven keurmerk wanneer je aan de slag gaat met deze gerechten bijvoorbeeld. Zweer je het ei toch liever helemaal af, dan is er genoeg lekkers te vinden, zo getuige ook deze beste vegan bakkerijen van Nederland.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.