Redactie
Redactie Inspiratie 13 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Moet je proeven: Vietnamese koffie en ijskoffie

Vietnamese koffie is alles waar je als koffielover naar verlangt. Aromatisch, sterk en toch zoet.  Bovendien maak je er net zo makkelijk Vietnamese ijskoffie van.

Koffie maken met een phin

Origineel maken ze Vietnamese koffie (cà phê đá) in een Vietnamese koffiefilter die de naam phin draagt. Het is een heel simpel ding: bestaande uit vier delen en gemaakt van staal. Je kunt ze online kopen en bij sommige Aziatische winkels.

Een roestvrijstalen schoteltje met gaatjes in de bodem gaat direct bovenop je koffiekopje. Daarop zit een langwerpige stalen cilinder waar de koffie in gaat. Die wordt afgesloten met een filter waar je heet water op giet. Vervolgens wordt de boel afgedicht met een dekseltje: zo blijft de koffie warm terwijl ‘ie langzaam in je kopje druppelt.

Slow coffee

Langzaam inderdaad, want dat is een beetje het toverwoord bij Vietnamese (ijs)koffie. Het is slow coffee, die vijf minuten nodig heeft voor dat ‘ie klaar is. Maar dat maakt ‘m nou juist zo lekker.

Vietnamese koffiebonen

Een ander geheim zijn de koffiebonen. Vietnamese koffiebonen zijn aromatisch en je proeft er tonen van cacao in terug. Dat geeft de koffie iets zoetigs, haast mokka-achtigs.

De koffie van Trung Nguyen is de meest bekende koffie van Vietnam. Je kunt deze bonen en filterkoffie in sommige toko’s kopen. Onvindbaar? Gebruik dan liefst Robusta koffiebonen, omdat die in Vietnam ook het meeste worden verbouwd. Arabica koffie komt vooral voor in het noorden van Vietnam.

Maak zelf Vietnamese koffie of ijskoffie

In onderstaande video zie je hoe je Vietnamese ijskoffie maakt met gemalen koffie, gecondenseerde melk, warm water, en een French press. Hoef je dus ook geen phin te kopen, al moeten we eerlijk bekennen dat we dit getest hebben en dat de smaak niet hetzelfde is.

Voor gewone – warme – koffie laat je de ijsblokjes weg. Gebruik dan ook iets minder gecondenseerde melk, naar smaak.

Meer over (ijs)koffie:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.