Furikake: een bijzonder strooisel met zeewier, sesam en gedroogde tonijn

Dol op Japans eten? Dan moet je furikake kennen. Met dit Japanse strooisel met stukjes zeewier, sesam en gedroogde bonitovlokken pimp je niet alleen je kommetje rijst: álles wordt er lekkerder van. Frites Atelier Amsterdam serveert dit seizoen zelfs een frietje met furikake.

Frietje furikake

Het frietje ‘Sea Nori’ van Frites Atelier wordt geserveerd met Andalousesaus (een populaire Belgische saus), tartaarsaus, krokante chips van nori (zeewier) en on top wat furikake. Maar wat is dit strooisel nou eigenlijk precies? En wat kun je er nog meer mee?

Furikake Frites Atelier
Bron: Frites Atelier

Lekker op je sushi

Het zou kunnen dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar het intussen wél hebt gegeten. Furikake wordt namelijk ook veel gebruikt als strooisel over rijst, bijvoorbeeld bij sushi. Zie het een beetje als een kruidenmengsel voor sushi.

Het strooisel komt in heel veel verschillende soorten en varianten voor, maar de bekendste is een combinatie van gedroogde groenten als wortel en wasabi, nori (gedroogd zeewier), sesamzaad, zout, suiker en ve-tsin. Ook gaan er gedroogde bonito vlokken (Katsuobushi) in: flinterdunne schaafsels van gerookte, gedroogde en gefermenteerde bonito-tonijn.

Andere varianten bevatten bijvoorbeeld gedroogde zalm, miso-poeder, shiso, zwarte sesam, gedroogde chili en zelfs groene thee. Dit zijn allemaal droge ingredienten, waardoor je een potje met furikake gewoon op kamertemperatuur kunt bewaren.

Maar furikake wordt ook weleens vers gemaakt, bijvoorbeeld met ei, sojasaus, sardientjes, saké en/of worcestershiresaus. Verse furikake kun je in een luchtdicht bakje een week in je koelkast bewaren.

furikake

Superfood avant la lettre

Furikake is uitgevonden door Suekichi Yoshimaru: een Japanse apotheker, ergens tussen 1912 en 1926. Hij wilde iets doen aan de calciumtekorten onder de Japanse bevolking en bedacht een mengsel van gemalen vissengraten, sesamzaad, maanzaad en zeewier. Hij noemde zijn uitvinding A Friend For Rice en de receptuur werd later overgenomen door een grote fabrikant.

In 1948 begon de mix echt populair te worden, toen het overal door Japan verkrijgbaar werd. De populariteit zou deels te danken zijn aan het hoge gehalte aan proteïne en calcium dat in furikake zit.

furikake Parmezaanse kaas koekjes

Waar eet je het bij?

Als topping op een salade, bij rauwe (maar ook gebakken) vis, als oppepper voor gekookte (sushi)rijst, in onigiri, bovenop je noedelsoep en natuurlijk in je sushi bowl of poké bowl: het kan óveral op. Je maakt er zelfs goddelijke Parmezaan-koekjes mee!

Roer voor hele spannende popcorn wat misoboter (die maak je door een theelepel witte miso door zachte boter te roeren) door je gepofte maïs. Bestrooi met shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder, o.a. verkrijgbaar in de versie van Jonnie Boer) en wat furikake.

Waar koop je furikake?

Je kunt de potjes kopen bij Aziatische supermarkten en toko’s, maar inmiddels heeft ook de grootgrutter het gewoon in het assortiment.

furikake popcorn

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Furikake: een bijzonder strooisel met zeewier, sesam en gedroogde tonijn
Sluiten