Redactie
Redactie Inspiratie 4 aug 2015
Leestijd: 1 minuut

Dukkah: een crunchy notenmengsel uit de Arabische keuken

Dukkah is een mengsel van geroosterde noten en specerijen en komt oorspronkelijk uit Egypte. Dit crunchy mengsel is superlekker als dip, maar wij strooien het ook graag over gepocheerde eieren of over toast met avocado.

Het is gebruikelijk om dukkah als dip te eten. In combinatie met een goede olijfolie en vers (Turks) brood is dukkah een heerlijke snack voor bij de borrel.

Specerijen als komijn en koriander geven de dukkah een warme Arabische smaak, wat ook heel lekker is als topping voor salades of over labneh. We gebruiken dukkah ook om een stukje vis of kip een krokant korstje te geven. Kijk hier hoe je dat doet.

Dukkah is als kant-en-klaar mengsel te koop bij winkels als Oil & Vinegar én online te bestellen. Maar, je kan het ook zelf maken!


Zelf Dukkah maken

Er bestaan verschillende recepten, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat de ingrediëntenlijst altijd bestaat uit noten (vaak hazelnoten, maar ook amandelen en pistachenoten), sesamzaad, komijn en korianderzaad. Hier worden vaak nog andere kruiden en specerijen aan toegevoegd als gedroogde tijm, peperkorrels, kaneel en eventueel een beetje suiker.

Kies de noten, kruiden en specerijen die jij lekker vindt en speel met de hoeveelheden. Je kunt ook beginnen met de basis en bij een volgende portie kiezen voor een andere samenstelling.

Rooster de noten apart in een koekenpan of op een bakplaat in de oven. Rooster vervolgens de zaden in combinatie met de kruiden en specerijen tot ze beginnen te geuren.

Doe nu alles bij elkaar in een vijzel of keukenmachine en maal fijn. Bewaar je eigengemaakte dukkah in een luchtdicht potje en gebruik het om je maaltijden mee te pimpen. Enjoy!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.