Redactie
Redactie Inspiratie 5 aug 2015
Leestijd: 3 minuten

De 10 lekkerste gerechten die Culy’s Monique ooit at

We werden door de heerlijke foodblog Joy The Baker, die het artikel The Best Thing I Ever Ate schreef, geïnspireerd om onze versie te schrijven. Welke gerechten die we ooit aten zijn ons altijd bijgebleven? Culy’s Monique bijt het spits af.

1. De tonijntartaar bij restaurant Taiko in het Conservatorium Hotel. Geserveerd in een speciaal daarvoor ontworpen ‘doosje’, met vijf naar smaak toe te voegen toppings.

Soms droom ik nog van dit gerecht, en dan vooral van het fluweelzachte tonijnvlees en de krokante rijstballetjes en de wasabi-crème. Zo. Lekker.

2. De scheermesjes (mét eetbare ‘schelp’) met dotjes avocadomousse en een venkelsalade bij Fiskebar in Kopenhagen. Onweerstaanbaar subtiel, licht en zo vol van smaak.

Op dat moment wilde ik bijna m’n baan opzeggen, mijn huis verkopen en naar Kopenhagen verhuizen. Puur en alleen om elke avond bij Fiskebar te kunnen dineren. Ze hadden een enorm aquarium, daar kon ik vast in gaan wonen.

3. De runderbavette met Béarnaisesaus bij Le Petit Bistro in hotel The Grand in Amsterdam, toen Joris Bijdendijk daar nog werkte. Niet alleen het vlees, maar ook het aardappel-spektaartje was subliem. Gelukkig deed mijn foto het geheel recht.

4. De allerbeste Pad Thai at ik – where else – in Bangkok, bij Thip Samai. Ik proef ‘m nog, en dat terwijl het zo’n simpel gerecht is. Maar hier wisten ze ‘m perfect te maken.

5. De pintxos in San Sebastian. Eigenlijk kan ik niet eens een keuze maken, ze waren állemaal lekker. Elke keer als ik mijn eigen report terug lees, loopt het water weer in m’n mond. Ik wil zo graag weer terug!

6. De gedeconstrueerde Snickers-reep (dat leest u goed) van restaurant Tunes in het Conservatorium Hotel, dat inmiddels vervangen is door restaurant Taiko. Een enorm machtig dessert, maar zo ontzettend lekker.

Het was het derde toetje wat we geserveerd kregen, dus ik kon eigenlijk geen pap meer zeggen… maar probeer dat chef Schilo maar eens te verkopen. “Nee, u krijgt gewoon nog een dessert!”. Okee…

7. De mosselen met verse doperwtjes, kruiden en schuim bij El Pica Pica in Luik. Het regende buiten keihard, maar binnen was het een warm en culinair feestje. Ik kijk nog altijd met veel fijne gevoelens terug op deze lunch.

8. Gevulde deegflapjes (manti) met yoghurt bij The Marmara Taksim in Istanbul.En als klapper op de vuurpijl: onder een cloche van gesponnen suiker vonden we meerdere kleine toetjes.

We dineerden laat op de avond privé met de hoofdchef van het hotelrestaurant, Rudolph van Nunen. Zijn gastvrijheid en geweldige verhalen waren het allerbeste bijgerecht voor een toch al subliem Turks diner.

9. Als er iemand is die kan toveren met vis, dan is het wel Edwin Vinke van De Kromme Watergang. In 2012 lunchte ik met mijn vader bij dit restaurant, dat diep in Zeeland verborgen ligt.

Elke gang was even hemels, maar het gerechtje van coquille met hazelnoten, kruidenolie en een schelpje van ganzenlever… daar droom ik nog over.

10. Hij klinkt niet bijzonder, maar je mag me hier elke nacht voor wakker maken: de Cuban Sandwich van wijncafé Worst in Amsterdam. Vet, vol smaak en heerlijk geroosterd.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.