Zo bereid je kippenlevertjes het allerlekkerst

Culy 4 aug 2015 Inspiratie

Net als veel ander orgaanvlees, blijven ook kippenlevertjes een ondergeschoven kindje. Wat ons betreft hartstikke zonde, want je kunt er (mits goed bereid) de lekkerste gerechten mee maken. Wat denk je bijvoorbeeld van kippenlevermousse, gebakken in spek of door bolognesesaus

Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook voor de bereiding van kippenlevers. Hierbij is het namelijk van belang dat je ze schoonmaakt door alle zeentjes en vliesjes weg te snijden.

Dep de levertjes vervolgens droog met een stukje keukenpapier en ze zijn klaar voor de pan of oven.

Kippenlevers stock

De juiste cuisson

Afhankelijk van het eindresultaat, verschilt de gewenste cuisson van de levers. Eet je ze ‘los’ met bijvoorbeeld spek, gebakken uitjes en marsala? Dan is rosé – wat ons betreft – zeker het lekkerst. Bak ze hiervoor in een koekenpan op (middel)hoog vuur gedurende twee à drie minuten per kant.

Voor een mousse kun je de levertjes rosé laten, maar ook volledig gaar bakken. Doe dit het liefst de eerste minuten op hoog vuur, en verlaag later zodat ze niet te taai worden.

Wil je ze verwerken door een paté of terrine? Dan kun je ze het beste fijnmalen in een keukenmachine en rauw met de begeleidende ingrediënten verdelen over een ovenschaal.

pate

Culy’s favoriete smaakmakers

Eén van de grootste smaakvrienden van kippenlever is cognac. Bak de levertjes in een hete pan, blus ze ermee af en je weet niet wat je ruikt. Ook zijn sherry en Marsala sterke spelers in de pan en kun je op dezelfde manier als cognac gebruiken.

Andere klassieke bijpassende ingrediënten zijn een gefruit uitje (bijvoorbeeld sjalot) en spek. Rol de levers door een plakje katenspek of pancetta en bak ze hierin voor een extra zoutige smaak. Voeg tijdens het bakken uienringen toe en gaar deze mee. Blus af met een scheut van bovenstaande dranken en serveer eventueel met een prikkertje als borrelhap.

ragout

Als het neerkomt op kruiden en specerijen, zijn verse salie en laurier je go-to ingrediënt. Niets smaakt zo zalig als de zachte maar sterke smaak van salie in combinatie met de levertjes. Denk bijvoorbeeld aan een mousse, wat je op elk gewenst kunt moment maken, amper tijd kost én waanzinnig smaakt bij een stukje goed knapperig (stok)brood.

En wat dacht je van zwarte peper? Het klinkt misschien simpel en voor de hand liggend, maar vers gemalen peper verricht wonderen bij kippenlevertjes. Kruid ze met peper uit de molen en verwerk bijvoorbeeld door een ragout, paté of bolognesesaus.

pate

Reageer op artikel:
Zo bereid je kippenlevertjes het allerlekkerst
Sluiten