Wat is dragon fruit (pitahaya) en waarom móét je dit exotische fruit proberen?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fdragon-fruit-foto.jpg)
Je hebt ‘m vast weleens zien liggen in het fruitschap of op je social media pagina: een felroze vrucht met groene schubben die rechtstreeks uit een soort fantasiewereld lijkt te komen. Dat is dragon fruit – ook wel bekend als pitahaya of pitaya – en hij is niet alleen mooi, maar ook nog eens superlekker. Wat is dragonfruit precies, waar komt het vandaan, hoe smaakt het, en is een gele dragonfruit hetzelfde als een roze? Culy zoekt het graag voor je uit.
Wat is dragon fruit (pitahaya/pitaya)?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dragon fruit groeit aan een cactussoort (de Hylocereus) en valt vooral op door zijn prachtige uiterlijk: een (meestal) felroze schil met groene ‘drakenschubben’ en een binnenkant vol met kleine zwarte pitjes. Maar er is dus ook een gele dragon fruit variant: iets kleiner, met een stekelig gele schil en vaak een zoetere, witte binnenkant.
De smaak van dragon fruit kunnen we omschrijven als subtiel zoet en mild. Sommige mensen vergelijken het met een combinatie van kiwi en peer. Het is lekker fris en dorstlessend.
Waar komt dragon fruit vandaan?
Dragonfruit komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika (denk aan landen als Mexico, Guatemala en Ecuador). Daar groeit ‘ie al eeuwenlang in het wild aan cactussoorten.
Maar hoe komt het dan dat je ‘m tegenwoordig ook óveral in Azië ziet? Dat heeft alles te maken met Franse kolonisten. Zij introduceerden de vrucht in Vietnam in de 19e eeuw, waar de plant al snel populair werd. Vanuit daar verspreidde de teelt zich naar andere landen in Zuidoost-Azië. Tegenwoordig vind je dragonfruit of pitaya volop in Aziatische streetfoodmarkten, sapjes en desserts.
Waar kun je dragonfruit kopen?
Dragonfruit is steeds makkelijker te vinden in Nederland. Grote supermarkten zoals Albert Heijn, Jumbo en Lidl hebben de vrucht steeds vaker in hun assortiment, vooral in de zomermaanden. Daarnaast vind je pitahaya vrijwel altijd bij Aziatische supermarkten en toko’s. Let erop dat het vruchtvlees stevig, maar niet keihard aanvoelt. Een beetje meegeven is prima – net als bij een rijpe avocado dus.
Hoe eet je dragonfruit?
Dragon fruit eten en snijden is supermakkelijk. Snijd de pitahaya doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Je kunt het zo in een keer eten, in blokjes snijden voor in een fruitsalade – zoet óf hartig, zoals in Indonesische roedjak), of verwerken in een smoothie bowl (we denken al helemaal aan de geweldige instagramfoto’s!). Dragonfruit doet het ook goed in drankjes of als topping op yoghurt en havermout.
Wil je echt uitpakken? Gebruik een meloenbolletjeslepel om kleine bolletjes uit het fruit te maken Hoe leuk is dat voor in een feestelijke salade of als vrolijke garnering! En nog een bonus: het vruchtvlees van de rode variant kleurt alles roze. Leuk voor een natuurlijk gekleurde smoothie of roze pannenkoekbeslag.
Een gezonde snack?
Is dragon fruit gezond? Zeker weten! Pitaya of pitahaya is rijk aan antioxidanten, vitamine C, magnesium en vezels. Bovendien is dragon fruit laag in calorieën en bevat het geen vetten. Door de vezels is het ook nog eens goed voor je spijsvertering. Kortom: een kleurrijk én gezond tussendoortje.
@adayinthelifeofmary 6 benefits of dragon fruit. Have you tried it? Lmk your thoughts! #dragonfruit #healthbenefits #immunebooster #antioxidants #healthylifestyletips
Dit fruit moet je ook eens uitproberen:
- Kaki fruit eten: hoe doe je dat eigenlijk en wat zijn lekkere combi’s?
- Rijpe jackfruit in zoete gerechten gebruiken. Zo doe je dat dus
- 7 redenen om gek te zijn op grapefruit Zo veelzijdig!