Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 2 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Kaki fruit eten: hoe doe je dat eigenlijk en wat zijn lekkere combi’s?

Je ziet ze overal op het moment: kaki fruit. De tomaat van de winter? Sommige mensen zeggen het. En omdat de oranje vrucht wint aan populariteit vonden we ‘t tijd om kaki fruit eten eens onder de loep te nemen. Want hoe eet je ‘m, hoe maak je ‘m schoon en waar is ‘ie lekker bij?

Daarom vandaag: álles over kaki fruit.

Wat is kaki fruit?

Kaki fruit, ook wel bekend als de ‘sharonfruit’ of  ‘Japanse appel’ is een exotische lekkernij die de laatste jaren steeds meer zieltjes wint. Met zijn gladde, oranje schil en zoete, sappige vruchtvlees wordt de vrucht ook wel gezien als de wintertomaat.

De Japanse appel is rijk aan vitamine A en C en geeft vanaf de eerste hap je immuunsysteem een boost. Niet voor niets dat ‘t vroeger in Japan werd gebruikt als medicijn. Een appeltje voor de dorst, maar dan anders.

kaki fruit eten stock unsplash
Bron: Unsplash

Kaki fruit bewaren en schoonmaken

Kaki’s bewaar je eigenlijk net zoals tomaten en appels: op kamertemperatuur in de fruitschaal. Zeker als ze nog een beetje moeten rijpen, laat je ze beslist buiten de koelkast. Wil je het rijpingsproces versnellen? Leg er dan een rijpe banaan naast, in mum van tijd rijpe kaki’s.

Dan kaki fruit eten: hoe ga je te werk? Goed om te weten is dat je kaki’s niet hoeft te schillen. De schil is eetbaar, dus je kunt ‘m lekker uit het vuistje eten. Ben je daar geen fan van, dan schil je ‘m met een scherp aardappelschilmesje óf snijd je ‘m doormidden en lepel je de vrucht uit, net als een kiwi.

kaki fruit eten stock unsplash
Bron: Unsplash

Kaki fruit combineren

Kaki fruit eten kan op een zoete of hartige manier. Da’s even mooi meegenomen hè? Doordat de vrucht licht zoet smaakt, maar ook zure tonen heeft, combineert ‘ie super makkelijk.

Wil je ‘m zoet eten? Dan kun je de kaki’s logischerwijs verwerken in een fruitsalade, maar je kunt er ook jam of chutneys mee maken, mee bakken en zelfs bij ijs is de vrucht erg lekker.

Ook hartig kent de kaki vele toepassingen. Serveer wat plakjes kaki bij een kaasplank voor een frisse afwisseling of doe de vrucht door een salade. Ook wordt ie steeds vaker geserveerd als ‘carpaccio’. Snijd ‘m dan flinterdun en garneer met bijvoorbeeld geitenkaas, een pittige chutney en wat geroosterde zonnebloempitten.

Kaki fruit is ook érg lekker bij kip. Je kunt het grillen zoals courgette en dan serveren bij gevogelte. Ook als chutney met bijvoorbeeld ui en nootmuskaat is de vrucht erg lekker herfstig.

Dit is wat je allemaal kunt maken met kakifruit

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.