Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 15 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Daslook-alert! Dit zijn dé daslook-recepten om de lente mee te vieren

Wist je het nog niet, dan gaat er een – zeer smaakvolle – wereld voor je open: op vele plekken in het land vind je openbare plekken bomvol daslook. En die daslook wil je: deze wilde knoflook is een kruising tussen bieslook en knoflook. Dit zijn de recepten waarin je daslook verwerkt.

Iedereen klaar? Plukken maar.

@culynl

Daslook plukken in het bos! 🌱🔍 Één van onze favoriete kruiden staat weer overal in bloei. Ga zelf op zoek naar deze heerlijke daslook bij jou in de buurt en kijk voor inspiratie op Culy.nl. Hier vind je wat l je allemaal met deze smaakmaker kunt doen. Wat dacht je van daslookpesto, frittata of heerlijke kruidenboter? #fy #fyp #culy #daslook #wildplukken

♬ Dance You Outta My Head – Cat Janice

Dit zijn de daslook-recepten om optimaal mee van de lente te genieten

Nog even over dat plukken: neem alleen wat je nodig hebt en vul je dagen in maart en april vooral niet steevast in een park met een vuilniszak en een hark in de hand. Pluk enkele blaadjes waar je uiteindelijk ook zelf blijer van wordt: waar laat je anders een fikse voorraad met een niet al te lange houdbaarheidsdatum?

Over daslook

We schreven al eerder waarom je vaker daslook moet gebruiken. De smaak is dan ook stukken minder heftig dan die van teentjes knoflook. Hierdoor kun je het zelfs rauw eten, eventueel verwerkt in soepen, salades en natuurlijk ook pesto. Het beste van bieslook én knoflook dus.

Je houdt namelijk wel die kenmerkende knoflooksmaak, die optimaal is als je de blaadjes meebakt of verwarmt.

daslook recepten
Bron: Unsplash

Recepten met daslook in je diner

De subtiele maar verslavend lekkere smaak zorgt ervoor dat je daslook kunt gebruiken voor een subtiele knoflookhint in al je lentewaardige gerechten. Denk bijvoorbeeld aan deze gnocchi met asperges en daslook. Ook handig: vervang bieslook in recepten door daslook. Het ultieme voorbeeld is misschien wel deze romige lentesoep met zalm en aardappel, waarbij de daslook voor het scherpe en frisse randje zorgt.

Ook lekker: een daslookjasje voor je zalm, zoals in dit recept van BBC Good Food.

Gnocchi met roergebakken witte asperges en daslook
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Recepten voor brood met daslook

Move over bosui-pannenkoekjes, want sinds wij dit laagjesbrood met daslook (uit de pan!) van Yvette van Boven hebben geproefd, willen we niet anders meer. En dat daslook sowieso een goede optie is voor de lunch, lijkt ons meer dan logisch. Hoe graag we namelijk ei met bieslook combineren, doen we dat ook met wilde daslook. In deze frittata met shiitake bijvoorbeeld. En ook tijdens de lunch – of brunch – geldt: verwissel die bieslook gerust voor daslook. Dat geeft deze popovers namelijk nog net dat beetje extra.

Daslooklaagjesbrood
Bron: Oof Verschuren

Meer over wildplukken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.