Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 14 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

8x de lekkerste recepten met ‘nduja (de smeerbare worst die je inmiddels ook bij de supermarkt haalt)

Er is een leven voor en een leven na ‘nduja. Deze smeerbare pittige worst uit Calabrië heeft inmiddels dan ook ook vele harten buiten Italië veroverd en dat is niet meer dan logisch: deze smaakmaker 2.0 tilt menig gerecht naar een hoger niveau waar je voorheen alleen maar van kon dromen.

We zien het als onze culinaire plicht om de hoogtepunten voor je te verzamelen.

Dit zijn de lekkerste recepten met ‘nduja

We schreeuwen het al enige tijd van de daken: we love ‘nduja. Bracht de zoektocht naar deze smeerbare worst van varkensvlees met zongedroogde pepers je eerst nog naar die ene Italiaanse delicatessenzaak – tegenwoordig ligt ‘ie klaar om meegenomen te worden bij menig supermarktketen. Van een trend regelrecht richting ons vaste repertoire dus. En dat verdient een ereronde met de lekkerste recepten met ‘nduja natuurlijk.

'Ndujaboter / boter met een smaakje
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Vegan ‘nduja

Een delicatesse die enkel geschikt is voor de doorgewinterde vleeseter? Dacht ‘t niet. Waar we eerder al een vegan ‘nduja van De Pizzabakkers mochten proeven, zijn er inmiddels ook vele andere representatieve versies op de markt gebracht. En dat is maar goed ook, want dit stukje pittig geluk gun je iedereen.

Pizza met ‘nduja

Misschien wel het gerecht waar je ‘m het vaakst ziet verschijnen en we kunnen ons ergere dingen bedenken: de pizza. Zelfs de klassieke margherita tover je om tot een exemplaar dat de boeken ingaat – dat bewijst dit recept van Serious Eats maar weer eens. Het is niet voor niets dat elke pizzeria die onlangs open is gegaan de smeerbare worst steevast op het menu heeft staan. Hier nog wat exemplaren en een culinair schepje erbovenop met enkele verrassende combi’s – wissel vooral ook eens de chorizo bij deze pizza om voor ‘nduja.

Pizza met venkel en 'nduja
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pasta met ‘nduja

Geen zin in pizza? Haal dan de pasta maar tevoorschijn. Geen grote verrassing dat het land van de ‘nduja ook het land van de pasta is: combineren dus. Let daarbij op dat je met de hoeveelheid ‘nduja niet compleet over alle ingrediënten heenwalst, dosering is key dus. Maar als dat lukt, zul je er ongetwijfeld nog dagenlang over nazwijmelen.

Gnocchi met boerenkool en ndujaboter
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Verrassende recepten met ‘nduja

Lekker, die ‘nduja op je pizza of pasta, maar het mooie van de uitgesproken smaak is dat je ‘m juist in de meest verrassende gerechten kunt verwerken. En dat is dus ook precies wat we het liefste doen. Geef je lunch een spicy twist door je cracker eens te beleggen met mozzarella, grapefruit en ‘dnuja, of – Italianen, doe even jullie ogen dicht – combineer het met gebakken camembert. Een ding is zeker: haal een voorraad in huis – dat kan nu namelijk ook gewoon bij je dagelijkse supermarkt.

gebakken camembert met 'nduja uit de oven
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer Italiaanse specialiteiten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.