Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 10 mrt 2025
Leestijd: 3 minuten

750 jaar Amsterdam: de lékkerste dingen die je kunt doen en halen

Amsterdam viert dit jaar haar 750-jarig bestaan. Een jaar lang worden er festiviteiten georganiseerd om de stad extra in het zonnetje te zetten en ook op culinair gebied valt er genoeg mee te vieren. Van iconische Amsterdamse hapjes tot tijdloze klassiekers op de menukaarten van de stad: dit zijn de lekkerste dingen die je kunt eten en drinken in de hoofdstad.

Amsterdamse culinaire sterren

Deze lekkernijen mag je niet missen:

  • Eberhardjes: deze koekjes, vernoemd naar de geliefde oud-burgemeester Eberhard van der Laan, staan symbool voor verbinding en liefde.
  • Broodje halfom: een klassiek Joods-Amsterdams broodje met een combinatie van runderpek en gekookte lever, vooral beroemd bij Slagerij Louman.
  • Amsterdamse koggetjes: knapperige koekjes met amandelen en een vleugje karamel.
  • Ossenworst: oorspronkelijk een gerookte worst, maar tegenwoordig meestal rauw gegeten, vaak geserveerd met Amsterdamse uitjes en mosterd.
  • Kopstootje: een ultieme Amsterdamse combinatie: een glas jenever met een biertje ernaast.
  • Gemberbolus: een variant op de bekende Zeeuwse bolus, maar dan met een intense gembersmaak.

Alles over het broodje halfom

Koggetjes met toffee en twee soorten chocolade
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Klassiekers op de Amsterdamse menukaarten

Door de jaren heen zijn er gerechten die het eeuwige menu van de stad hebben gehaald. Dit zijn een paar klassiekers die je nog steeds kunt bestellen:

  • Huzarensalade van Rijsel: een nostalgisch gerecht dat bij het geliefde restaurant Rijsel naar een hoger niveau wordt getild.
  • Sticky toffee pudding (Cradam/Loetje): een Brits nagerecht dat in Amsterdamse handen onweerstaanbaar lekker wordt.
  • Rode biet millefeuille van RIJKS/Joris Bijdendijk: een modern gerecht waarin de eenvoud en kwaliteit van de Nederlandse keuken schittert.
  • Oesters van Nam Kee: oesters eten in Amsterdam? Dan moet je bij Nam Kee zijn, een begrip in de stad.
  • Kaasfondue van Café Bern: smeuïg, romig en perfect voor een knusse avond.
  • Appeltaart van Winkel 43: misschien wel de beroemdste appeltaart van Nederland. Knapperige korst, dikke appelvulling, perfectie in een punt.
  • Gözleme van de Ten Katemarkt: verse, handgemaakte Turkse flatbreads gevuld met kaas, spinazie of vlees.
  • Filet americain van Slagerij Louman: al generaties lang maakt deze slager een van de beste filet americains van de stad.

Rode biet millefeuille (dé signature dish van Joris Bijdendijk*)

Millefeuille-rode-biet-Joris-Bijdendijk-header
Bron: Chantal Arnts

Typisch Amsterdamse plekken

Naast gerechten en hapjes zijn er ook plekken die niet mogen ontbreken in deze culinaire ode aan Amsterdam:

  • Van Dobben: een broodje kroket van Van Dobben is een must voor iedereen die de stad bezoekt.
  • Brouwerij ‘t IJ: gevestigd in een oude molen, deze brouwerij heeft een iconische status bereikt met bieren zoals de Zatte en de Natte.
  • Holtkamp: bekend om hun goddelijke tompouces en garnalenkroketten.
  • Café de Wetering: een intieme kroeg waar je bij een knapperend haardvuur geniet van een goed glas wijn of een biertje.
  • Hofleveranciers: sommige Amsterdamse zaken hebben al generaties lang een speciale band met de stad. Denk aan Patisserie Kuyt, slagerij Woorts en de legendarische delicatessenwinkel Caulils.

5 vragen aan Cees Holtkamp: ‘Ik proef altijd eerst de boter voor ik ‘m op brood smeer’

Op zoek naar de beste restaurants in Amsterdam?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.