Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 13 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Zelf sushirijst maken en koken: met deze tips kan het niet misgaan

Zelf sushi maken is niet alleen leerzaam en vermakelijk, maar ook erg lekker – mits de rijst lukt natuurlijk. En daar gaat nog wel ‘s wat mis. Hoog tijd om de belangrijkste tips voor de perfecte sushirijst op een rij te zetten.

Je zult je afvragen waarom je het ooit anders hebt gedaan.

Zelf sushirijst maken en koken: met deze tips kan het niet misgaan

Belangrijk: maak vooral te veel rijst, aangezien we sushirijst echt niet alleen maar voor sushi gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rijstbowl of een van deze gerechten die lekker zijn met sushirijst?

De rijst

Goede rijst wordt vaak onderschat. Ben je in de positie om iets meer te betalen, doe dit vooral bij rijst. Ga niet voor het eerste de beste huismerk van de supermarkt, maar begeef jezelf richting de (Japanse) toko voor de echte kortkorrelige sushirijst.

Alles over koshihikari rijst: de beste rijst die er is (volgens chefs)

makkelijk sushi maken makkelijk nigiri maken stock unsplash
Bron: Unsplash

Rijst koken

Wat betreft verhoudingen geldt: maak je gebruik van cups, houd dan de verhouding 1:1 aan. Pak je de weegschaal erbij ga dan uit van 250 ml water op 200 gram rijst. Kook je rijst dus nooit in ruim water om het vervolgens af te gieten.

Spoel je rijst

Wat je wél moet doen voor fluffy resultaat: het spoelen van je rijst voordat je het gaat koken. Houd de zeef net zo lang onder koud water totdat het water helder wordt, hussel de rijst een beetje met je (schone) vingers om het gelijkmatig schoon te spoelen. Laat al het water vervolgens eruit lopen door de zeef boven een kom te hangen.

vega sushi
Unsplash

Koken

Doe de rijst erna met het water in een pan of middelhoog vuur totdat het kookt, doe de deksel op de pan, breng het vuur naar lage stand en laat de boel 15 minuten koken. Haal de pan van het vuur en geef de rijst nog een kwartier om even bij te komen.

Smaakmakers

Maak ondertussen op laag vuur de rijstdressing die de sushi zo herkenbaar lekker maakt: bij 200 gram rijst zijn dat 5 eetlepels rijstazijn met 1 theelepel zout en 1 theelepel suiker. Twijfel je nog tussen rijstazijn, rijstwijnazijn en sushi-azijn: hier vind je de verschillen. Laat het mengsel afkoelen en mix het met de rijst.

Meer over sushi:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.