Waan je in zonnig Italië met deze typisch Siciliaanse gerechten

Tijdens een fijne vakantie mag – wat ons betreft – één ding niet ontbreken en dat is goed en lekker eten. Wij gaan graag naar Sicilië, want als je érgens smakelijk kan tafelen dan is het daar. Deze Siciliaanse gerechten moet je in ieder geval geproefd hebben:

Caponata
Caponata ken je misschien wel: een typisch Siciliaanse stoof, traditioneel gemaakt van aubergines, tomaten en azijn. Het wordt vaak koud geserveerd als voorgerechtje, maar kan ook warm bij de maaltijd worden gegeten. Hier lees je hoe je caponata maakt.

Arancini
Deze hartige balletjes zijn waarschijnlijk iets minder bekend. Het zijn gefrituurde risottoballetjes en worden traditioneel gevuld met ragù of ham en kaas. Heel lekker en leuk om een keer thuis zelf te maken. Hier is ons favoriete recept.

arancini stock

Cassata
Het ziet er misschien wat chemisch uit, maar neem van ons aan: de Siciliaanse cassata is góddelijk! Het is een taart en wordt gemaakt met ricotta – waar Sicilianen overigens dol op zijn – en afgemaakt met een royale laag marsepein en glazuur. Guilty!

Cannoli
Nog zo’n guilty pleasure is de Siciliaanse cannoli. Het zijn echte boomstammetjes – ze zijn namelijk ontzettend zwaar – en zijn tevens gevuld met ricotta. Wij genieten van iedere hap… Maak ze eens zelf!

Cannoli stock

Pasta con le sarde
Pasta mag in een Italiaanse overview van gerechten natuurlijk niet ontbreken. We raden je aan pasta met sardientjes te proeven in de lente. Dan zijn de verse sardientjes op hun best en is de venkel makkelijk te vinden. Het is een bewerkelijk gerecht, maar wil je het toch proberen? Hier vonden we een recept.

Zeppole di San Giuseppe
Houd je van zoet? Dan is dit iets voor jou! Zeppole di San Giuseppe zijn gefrituurde deegballetjes en hebben iets weg van een donut. Ze worden vaak gedoopt in poedersuiker of geserveerd met een dot custard of room on top. Lekker bij een kopje koffie…

Couscous alla trapanese
Couscous is vanuit landen als Tunesië en Marokko komen overwaaien naar Trapani. In dit plaatsje aan de Siciliaanse kust wordt de couscous gemaakt met verse zeevruchten. Oh, zo lekker!

Pasta alla norma
Dit pastagerecht wordt gemaakt met aubergine en ricotta: Siciliaanser dan dat kán bijna niet. Dus wil je een beetje Sicilië naar Nederland halen? Maak het dan zelf thuis. Het is makkelijk te bereiden en absoluut comfort food-proof!

Involtini di Pesce Spada
Op Sicilië is zoveel verse vis te krijgen! Zwaardvis is onder Sicilianen favoriet en ze maken er graag gevulde rolletjes van: Involtini di Pesce Spada. Heerlijk met bijvoorbeeld pijnboompitjes en rozijnen, zoals in dit recept.

Granita
Granita in Sicilië is toch echt een hele andere ervaring dan wanneer je er het ergens anders eet. Het wordt in Sicilie gemaakt van suiker, ijs en bijvoorbeeld limoensap. Maar probeer ook zeker de koffievariant mét slagroom. En een brioche…

granita2-512x340
Bron: Flickr

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!