Redactie
Redactie Inspiratie 23 nov 2014
Leestijd: 2 minuten

Deze goddelijke gerechten uit San Francisco moét je hebben geproefd

Misschien zou je het niet verwachten, maar deze gerechten vinden allemaal hun oorsprong in San Francisco. Stuk voor stuk voorzien van een korte geschiedenis…

Joe’s Special

Joe’s Special is roerei met gehakt, champignons, spinazie, ui en knoflook. Het wordt vaak met brood geserveerd. Original Joe’s claimt het gerecht te hebben bedacht, maar een hele reeks andere restaurants – ook Joe’s genaamd – zeggen hetzelfde. Hoe het ook moge zijn, Joe’s Special vindt zijn oorsprong rond 1920 en is waarschijnlijk een variant op de Italiaanse frittata.

Cioppino

Cioppino vindt zijn oorsprong in het midden van de negentiende eeuw. In die tijd vestigden Italianen zich in het noordelijke gedeelte van San Francisco. Cioppino werd oorspronkelijk gemaakt van overblijfselen van de visvangst. Denk: krab, kokkels, garnalen, mosselen, coquilles of witvis. Het werd samen met tomaten, kruiden en wijn in een pan gestoofd tot dit heerlijke gerecht.

Bron: Flickr

Clam chowder

Clam chowder is een romige soep gemaakt met schelpdieren, stukjes aardappel en vaak stukjes uitgebakken spek. Vooral bij Fisherman’s Wharf wordt dit gerecht veel geserveerd (op Culy schreven we er eerder een uitgebreid artikel over). Hier wordt de clam chowder in een uitgehold zuurdesembrood geserveerd. Zo lekker!

Bron: Flickr

Hangtown fry

Dichtbij San Francisco ligt Placerville (vroeger bekend als Hangtown). Daar is de hangtown fry – een omelet gevuld met bacon en gefrituurde oesters – ontstaan. Een bijzonder gerecht.

De legende gaat dat tijdens de Californische goudkoorts (rond 1850) een man bij het El Dorado Hotel aanklopte en vroeg om het duurste gerecht de keuken kon maken. Hij kreeg de hangtown fry voorgeschoteld; eieren, bacon en oesters waren toen heel exclusief.

Crab Louie

Crab Louie (of crab louis) is een salade gemaakt van krab, hardgekookte eieren en tomaat en wordt vaak in combinatie met asperges, komkommer en Romeinse sla geserveerd. De dressing is op basis van mayonaise en rode chilipeper. Al in 1910 werd een recept van deze salade gevonden in een kookboek van het St. Francis Hotel in San Francisco.

Ice cream sandwich

San Francisco treat is de It’s it Cream Sandwich: vanille-ijs tussen twee havermoutkoekjes, overgoten met chocolade. Yum!

Al sinds 1928 wordt het ijsje in San Francisco verkocht. In eerste instantie was het alleen te krijgen bij Playland-at-the-beach, een groot attractiepark aan het strand dat de ijsjes verkocht om bezoekers te trekken. Tegenwoordig is de ice cream sandwich door heel Amerika verkrijgbaar.

Bron: Facebook

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.