Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 28 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Video: Donal Skehan maakt Thaise ‘drunken noodles’ met varkenshaas

Nog op zoek naar een makkelijk recept voor doordeweeks, en houd je wel van de Aziatische keuken? Chef Donal Skehan – ook wel de Ierse Jamie Oliver genoemd – heeft het perfecte recept voor je! En in deze drunken noodles kun je zoveel groenten (ver)stoppen als je zelf wilt, dus het is nog best #healthy ook.

Drunken noodles, ook wel pad kee mao (khi mao betekent dronkaard), is een traditioneel Thais roerbakgerecht. Het wordt gemaakt van rijstnoedels met sojasaus, vissaus, oestersaus, knoflook en chili, vlees en/of zeevruchten en het inheemse Indiase kruid heilige basilicum.

Waar dat ‘drunken’ in de naam dan vandaan komt? Tja, dat weet niemand eigenlijk precies. In de traditionele recepten wordt namelijk geen alcohol gebruikt. Eén van de speculaties is dat het gerecht is bedacht door iemand die dronken thuiskwam en eten maakte met wat er nog in huis was – maar of dat klopt, zullen we waarschijnlijk nooit weten.

How to make BEST Drunken Noodles!

A Thai street food classic which is unbelievably easy to make at home. The sauce leaves you with sweet, sticky and salty noodles that pack a punch from the heat of Thai birds eye chilli. A dish that will certainly step up your weeknight meals!

Thaise drunken noodles (pad kee mao) maken

Maar waar het ook vandaan komt, het staat in ieder geval vast dat het een heerlijk gerecht is. En in Donals video zien we ook hoe makkelijk het eigenlijk is!

De chef begint met het maken van de saus, die het grootste deel van de smaak bepaalt. Daarvoor mengt hij oestersaus met zoute vissaus, donkere sojasaus en een beetje lichtbruine basterdsuiker en witte peper. Aan donkere sojasaus is melasse of karamel toegevoegd, waardoor hij minder zout is dan lichte sojasaus – als je lichte sojasaus gebruikt, hoef je dan ook geen extra zoute vissaus te gebruiken.

Een andere belangrijke smaakmaker is het mengsel van rode peper en knoflook, dat Donal eerst in de vijzel doet. Zelfs als je eigenlijk niet zo van pittig houdt, kun je de chili er beter wel in laten – zoals de chef zegt: don’t skip the spice! Het brengt het gerecht juist in balans.

Afbeelding van drunken noodles van Donal Skehan 2

Wokken!

Dan is het tijd om wat olie te verhitten in een wokpan. Bak eerst de chili en knoflook even en voeg daarna in stukjes gesneden varkenshaas toe. Ondertussen kun je mooi de paksoi klein snijden – of welke groenten je ook nog in je koelkast hebt liggen. Chinese kool of wortel kunnen bijvoorbeeld ook prima! Laat ook de rijstnoedels vast weken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Voeg de gesneden paksoi en eventueel wat gesneden babymais toe aan het vlees zodra dat goudbruin begint te kleuren, en bak even mee. Doe daarna de noedels en de saus erbij en roerbak het geheel een aantal minuten, tot alles is bedekt met de saus. De finishing touch komt van de basilicum, ‘die echt het verschil maakt’. Eet smakelijk!

De precieze bereidingswijze voor de drunken noodles check je natuurlijk in Donals video.

Meer koken met Donal Skehan:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.