Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 28 okt 2016
Leestijd: 4 minuten

Culy luncht met Donal Skehan: de Ierse Jamie Oliver

We houden er eigenlijk niet zo van om chefs met elkaar te vergelijken. Dus om Donal Skehan nou de Ierse Jamie te noemen… En tóch hebben de twee veel overeenkomsten. Zo koken ze beide vol enthousiasme en passie heerlijk, eerlijk, gezond eten met veel smaak.

Bovendien is Donal hard op weg om net zo bekend te worden als zijn Britse collega. Hij is pas 30 jaar, maar heeft al zes kookshows op zijn naam staan. De eerste, Kitchen Hero, werd opgenomen toen hij pas 23 jaar oud was, maar hij is nu ook jurylid in de Engelse editie van Junior MasterChef.

En misschien heb je zijn serie ‘Grandma’s Boy’ weleens voorbij zien komen op de Nederlandse televisie, waarin hij de harten verovert van 13 Italiaanse nonna’s van wie hij de keukengeheimen ontfutselt.

Ook was hij een van de eerste foodbloggers: hij startte in 2007 zijn eigen foodblog Good Mood Food waar later een kookboek van werd gemaakt. Inmiddels staan er al zes kookboeken op zijn naam. Bijzonder feitje: hij doet zélf de food fotografie voor al zijn boeken.

Culy’s Nancy ontmoet Donal

Vers!

Een bezig bijtje, kortom. En toch heeft hij tijd vrijgemaakt voor een lunch in boekhandel H. de Vries in Haarlem voor een uitgebreide lunch, ter gelegenheid van de promotie van zijn nieuwste kookboek Vers!.

Het boek staat vol met ‘toegankelijke recepten waar je energie van krijgt’. Als we er dezelfde energie van krijgen als Donal heeft, willen we ze allemaal wel uitproberen.

Vers! van Donal Skehan

Gelukkig mogen we er vandaag al een paar proeven: chefs Sarah en Sabine van restaurant Staal (aan de overkant van de boekhandel) hebben drie gerechten uit Donal’s boek voor ons bereid.

Eerst krijgen we een soepje van rode linzen met zoete aardappel, crème fraîche en tijm met daarbij knäckebröd met bietenhummus met granaatappelpitjes en sesam. Het is ook een feestje voor je ogen, want de kleuren spatten van het bord.

Ondertussen praten we met Donal over zijn passie voor gezond, eerlijk, écht eten. “Ik heb het idee dat de media health food vaak verkeerd belicht”, zegt hij. “Het hoeft niet allemaal zo rigoureus. Naar mijn idee gaat het om zelfgemaakt eten, waarvan je weet wat erin zit.”

Vers! van Donal Skeehan

Chinees koken op je achtste

Donal woont inmiddels zowel in Londen als in Los Angeles en verbaast zich soms over de Amerikaanse eetcultuur: “Ik vind het raar dat het in Amerika vaak duurder is om zelf te koken met verse ingrediënten dan om uit eten te gaan. Je kunt in Amerika gewoon opgroeien zónder home cooked food. Bizar.”

Zelf is hij opgegroeid in een familie die altijd is bezig geweest met eten bereiden. “Mijn oma van moeders kant bakte in 1970 al croissants in Ierland; toen was Frans eten daar nog helemaal niet bekend.” Zijn vader en opa hadden een eigen groentehandel. Donal kreeg zijn eerste kookboek toen hij 8 jaar was: “Een Chinees kookboek waar ik vervolgens álles uit kookte.”

Als tweede gang worden we getrakteerd op een regenboogbietjessalade die ons toezingt vanaf het bord, met sinaasappel, rode quinoa, avocado en rode paprika. Daaroverheen een dressing van kurkuma, mierikswortel, honing, citroen en olijfolie. De groentenfritatta is lekker hartig comfort food.

Donal Skehan

Waar Donal eet

Tijd voor het toetje: een mokkamousse van chocolade met 85% cacao met sterke zwarte koffie en amandelmelk. En daarbij een pindakaasbrownie. Dit voelt totáál niet als gezond eten, maar dat is het toch wel.

chocomousse Donal Skeehan

Waar hij gaat eten als hij niet zelf kookt, willen we weten. “In Echo Park in L.A. zitten de beste restaurants. Ik vind Chez Panisse van Alice Waters geweldig, maar eet ook graag Korean BBQ of Thais. En we hebben natuurlijk fantastische markten in Los Angeles: de Farmers Market of de Smorgasburg Food Market.”

Hoe verklaart hij zijn eigen succes? “Ik denk dat ik nooit zover had kunnen komen als ik niet mijn eigen fotografie had gedaan. Daarmee zet je meteen je eigen stijl neer. Voor mijn nieuwe boek stonden er in tien dagen 80 recepten op de foto. Donna Hay is mijn heldin, haar mocht ik twee weken geleden voor het eerst ontmoeten!”.

Vers! van Donal Skeehan

Voordat we naar huis gaan, gaan we samen met Donal nog even een kopje koffie drinken bij restaurant Staal. Daar krijgt hij van de chefs een tas met Hollandse producten, zoals stroopwafels, drop en kaas. “Ik ben benieuwd naar jullie gegrilde haring. Wacht even, zei je nou dat ‘ie rauw was?”

Als we afscheid nemen, tipt Donal ons de drie recepten die we móeten proberen uit zijn nieuwe boek: “Ik ben erg trots op de rode bietenburger, die ik zelf vaak eet zonder het broodje. Maar je moet ook echt de gegrilde kip met granaatappelmelasse proberen.

En toen ik ergens las over Eggs Benedict met kokosolie in plaats van boter dacht ik: nee, dat kan toch nooit lekker zijn? Maar toen ik het uitprobeerde, was ik verkocht. Ik weet zeker dat je die lekker zult vinden!”.

Vers! van Donal Skehan

Vers! van Donal Skeehan ligt nú in de boekhandel.

Reageer op artikel:
Culy luncht met Donal Skehan: de Ierse Jamie Oliver
Sluiten