Redactie
Redactie Inspiratie 16 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Vier de herfst met traditionele Chinese mooncakes

In de herfst struikel je in Chinese bakkerijen over mooncakes. In deze prachtige video zie je hoe deze lekkernij op traditionele wijze wordt gemaakt. Maar wat zijn mooncakes eigenlijk?

Mooncakes festival

Mooncakes zijn kleine gevulde cakejes die worden gegeten op het Chinese herfstfestival. Dat wordt altijd gevierd tijdens volle maan (vandaar de naam). Hoe je zo’n Chinees cakeje herkent? In ieder geval aan het mooie patroon op de bovenkant: de cakes worden namelijk in speciale vormpjes gedrukt.

Machtig

Het feestelijke hapje ligt vrij zwaar op de maag. Logisch: het deeg wordt oorspronkelijk namelijk gemaakt met reuzel, en de vulling liegt er ook niet om. Deze bestaat meestal uit een pasta van lotuswortel, suiker, wederom reuzel en in het midden een gezouten eendenei (symbool voor de maan).

Maak je geen zorgen, je gebakje smaakt niet naar varkensvlees, maar wordt door de reuzel wel erg machtig. Gelukkig is het gebruik mooncakes te delen tijdens de viering; genoeg ruimte dus nog voor andere Chinese lekkernijen.

Bron: Alexa Soh, Unsplash

Varianten

Als je even geen zin hebt in lotuspasta zijn er genoeg andere mooncake varianten. De vulling van de cake verschilt per streek en varieert van rode bonenpasta tot fruit, kokospasta, custard of chocola. Er zijn zelfs hartige varianten met varkens- of zeevruchtenvulling.

In Hong Kong schrokken ze nogal van het hoge vetgehalte van de mooncake. Dus brachten ze een paar tweaks aan en werd de snowskin mooncake bedacht. Voor dit lichtere cakeje wordt het deeg gemaakt van kleefrijst in plaats van reuzel, en ze worden niet gebakken.

Bron: Alexa Soh, Unsplash

Zelf mooncakes eten deze herfst?

Heb je nu heel veel trek gekregen in een mooncake? Bij veel toko’s zijn ze het hele jaar door te verkrijgen. Op en rond het herfstfestival pakken de meeste toko’s uit en pronken ze met de lekkerste varianten.

Zelf maken kan natuurlijk ook. Of je nu gaat voor de traditionele versie met eigeel of deze snowskin mooncakes met custard vulling, je moet wel even vormpjes kopen.

Nog meer lekkere herfst recepten:

 

Bron: Alexa Soh, Unsplash

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.