Redactie
Redactie Inspiratie 5 okt 2019

Vier de herfst met traditionele Chinese mooncakes

MOONCAKE: The Lost Art

Binge more: THE HEART OF SOBA – foodtalkies.com/soba THE GIFT OF MOCHI – foodtalkies.com/mochi NIRVANA – foodtalkies.com/nirvana EARTH – foodtalkies.com/earth ______________ Mr. Tam, a veteran pastry & dim sum chef, reminisces about the Mid-Autumn Festival & why for the last 50 years, he continues to make mooncakes by hand.

In deze prachtige video zie je hoe Chinese mooncakes op traditionele wijze worden gemaakt. Maar wat zijn mooncakes eigenlijk?

Herfstfestival

Mooncakes zijn kleine gevulde cakejes die worden gegeten op het Chinese herfstfestival, dat altijd wordt gevierd tijdens volle maan (vandaar de naam). Kenmerkend zijn de mooie vormpjes waar de cakes in worden gedrukt, er staat dus altijd een mooi patroon op de bovenkant.

Machtig

Dit feestelijke hapje ligt vrij zwaar op de maag. Het deeg wordt namelijk gemaakt met reuzel, en de vulling liegt er ook niet om. Deze bestaat meestal uit een pasta van lotuswortel, suiker, wederom reuzel en in het midden een gezouten eendenei (symbool voor de maan).

Maak je geen zorgen, je gebakje smaakt niet naar varkensvlees, maar wordt door de reuzel wel erg machtig. Gelukkig is het gebruik mooncakes te delen tijdens de viering, genoeg ruimte dus nog voor andere Chinese lekkernijen.

Varianten

Als je even geen zin hebt in lotuspasta zijn er genoeg andere mooncake varianten. De vulling van de cake verschilt per streek en varieert van rode bonenpasta tot fruit, kokospasta, custard of chocola. Er zijn zelfs hartige varianten met varkens- of zeevruchtenvulling.

In Hong Kong schrok men nogal van het hoge vetgehalte van de mooncake, daar ontwierpen ze toen de snowskin mooncake. Hierbij wordt het deeg gemaakt van kleefrijst, en worden de cakejes niet gebakken.

嘻嘻

18 Likes, 0 Comments – ?? (@yaoyaoofficial) on Instagram: “嘻嘻”

Zelf mooncakes eten deze herfst?

Heb je nu heel veel trek gekregen in een mooncake? Bij veel toko’s zijn ze het hele jaar door te verkrijgen. Op en rond het herfstfestival pakken de meeste toko’s uit en pronken ze met de lekkerste varianten. Zelf maken kan natuurlijk ook. Of je nu gaat voor de traditionele versie met eigeel of deze snowskin mooncakes met custard vulling, je moet wel even vormpjes kopen.

Nog meer lekkere herfst recepten:

 

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Vier de herfst met traditionele Chinese mooncakes
Sluiten