Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 2 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Help, een verbod op rookaroma: deze producten kun je allemaal nog wél gewoon eten

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: er komt een verbod op rookaroma in voedingsmiddelen. Dit stofje zorgt voor de rokerige smaak in bijvoorbeeld rookworst, rookkaas en nootjes. En dat betekent dus dat over een tijdje jouw favoriete rookworst uit de supermarkt misschien niet meer te koop is.

Maar niet getreurd; Culy to the rescue! Wij maakten een handig overzichtje voor je met de producten die je nog wél gewoon kunt eten, omdat ze op een traditionele wijze worden gerookt.

Verbod op rookaroma: dit houdt het in

First things first: wat houdt het verbod op rookaroma eigenlijk precies in? Rookaroma is een stof die wordt gemaakt van de rook die vrijkomt wanneer hout wordt verbrand. Deze rook wordt vervolgens vloeibaar gemaakt (gecondenseerd) en gezuiverd. Daarna wordt het in vloeibare vorm toegevoegd aan etenswaren om er een rokerig smaakje aan te geven.

Vroeger werden alle producten traditioneel gerookt boven een vuur, maar na een tijdje bleek dat deze rook in grote hoeveelheden kankerverwekkende stoffen bevat. Daarom werd toen gezocht naar een nieuwe methode, en zo ontstond het idee voor rookaroma.

Helaas is nu dus uit onderzoek gebleken dat dit aroma toxische stoffen bevat. En de vraag is nu wat voor effect dit verbod gaat hebben op fabrieken die rookaroma’s gebruiken voor hun producten.

verbod op rookaroma
Bron: Shaiith via Adobe Stock

Rookaroma in etenswaren

Nu ben jij natuurlijk benieuwd welke etenswaren allemaal worden bewerkt met rookaroma, en misschien nog wel belangrijker – of je dan je favoriete chips nog wel kunt kopen?!

In de ingrediëntenlijst op een product is te vinden of dit product rookaroma bevat; er staat dan namelijk ‘rookaroma’ op. Denk hierbij aan alle producten met gerookt of smokey in hun naam, zoals Unox rookworst of etenswaren met een BBQ-marinade. Soms zie je tussen de ingrediënten ook de poedervariant staan, genaamd ‘gerookte maltodextrine’. Deze wordt gebruikt in kruidenmixen voor bijvoorbeeld chips en nootjes.

Fabrikanten zullen nu dus op zoek moeten naar een andere manier om deze gerookte smaak aan hun etenswaren toe te voegen; ze krijgen 2 tot 5 jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. Dat wordt rookworsten inslaan, dus…

rookworst
Bron: Sara Winter via Adobe Stock

Traditioneel gerookt

Gelukkig hoeven we niet alle producten met een smokey smaakje de deur uit te doen. Bij producten die traditioneel zijn gerookt, vind je simpelweg ‘rook’ op de verpakking. Denk hierbij aan de meesten soorten vis en vlees, zoals gerookte zalm en plakjes kipfilet. Pfieuw, deze kun je dus nog gewoon in de supermarkt krijgen.

Om te ontdekken of jouw favoriete producten na het verbod op rookaroma nog koop zijn, is het verstandig om goed naar de ingrediëntenlijst te kijken. Het zal namelijk ook per supermarkt of merk verschillen hoe zij hun producten fabriceren.

Culy’s Food Finds: gerookte eieren van Smoked Eggs Europe

Croque Poisson (tosti met zalm en kaas)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Alternatieven voor rookaroma

Gelukkig zijn er ook genoeg plekken waar je wél nog die heerlijke rookworst kunt kopen. De rookworsten van Hema worden traditioneel gerookt en blijven dus gewoon in het assortiment, net als de producten van Brandt & Levie.

In je eigen keuken zul je misschien wat meer moeten gaan experimenteren met alternatieve manieren om een rokerige smaak aan je eten te geven; liquid smoke wordt namelijk helaas ook verboden. Het smoked zeezout van Maldon is hier een goed alternatief voor. Ook blijven apparaten zoals een smoking gun wel verkocht worden. En wil je nou zelf traditioneel aan de slag gaan: slinger dan lekker de barbecue aan!

Recepten met gerookte producten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.