Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 11 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Altijd Borreltijd: summerrolls met gerookte eend

Summerrolls worden dan wel standaard met de zomer geassocieerd, Susan Aretz weet ze in Altijd Borreltijd in een tijdloos hapje te transformeren. Susan verpakt de vulling namelijk niet alleen in rijstvellen, maar ook in dunne plakjes gerookte eendenborstfilet. Zo krijgen ze niet alleen een bourgondisch tintje, ze kunnen meteen ook ‘t hele jaar door op tafel. Oók bij kouder weer.

Als er íémand is die uitblinkt in het bedenken van lekkers voor bij de borrel, dan is het Susan Aretz wel. In haar nieuwe boek Altijd Borreltijd laat ze op de koop toe zien dat borrelhappen niet complex hoeven zijn, maar dat je met amper vijf ingrediënten ook al heel ver komt. Deze summerrolls leveren bewijs.

Susan: “Daar waar springrolls gefrituurd worden, zijn summerrolls de gezonde variant van dit van oorsprong fantastische Vietnamese gerechtje. Voor deze versie koos ik voor een vulling met genoeg oemf, ondanks dat er maar 5 ingrediënten zijn gebruikt.”

Wat is het verschil tussen spring rolls, summer rolls en loempia’s?

Summerrolls met gerookte eend
Bron: Mitchell van Voorbergen

Summerrolls met gerookte eend

Vraag bij je slager naar gerookte eendenborstfilet, die kan je daar vast aan helpen. Kun je die toch niet vinden, dan is gerookte kipfilet een goed alternatief.

Zet alles klaar voor je begint, zodat je in een keer door kunt. Let op: leg de summerrolls niet te dicht tegen elkaar aan nadat je ze gemaakt hebt, om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan kleven.

Warm de rijstvellen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking één voor één in een kom met water en leg een geweekte vel op een natte theedoek. Leg 1 centimeter van de rand 2 plakjes eendfilet. Daarop gaat wat wortel, wat taugé en een halve theelepel hoisin. Vouw de zijkanten van het vel naar binnen en rol daarna de summerroll op, zodanig dat de vulling goed is ingepakt. Maak zo 12 summerolls. Je kunt de summerrolls in zijn geheel serveren, of halveer ze met een iets vochtig mes en serveer ze met de open kant naar boven.

Voor de liefhebber kun je een extra schaaltje hoisinsaus erbij zetten om in te dippen.

ALtijd Borreltijd

> Altijd Borreltijd van Susan Aretz (Fontaine Uitgevers) is nu te koop voor € 24,99. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.