Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 18 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Vegetarische restaurants voor groepen gezocht? Dit zijn Culy’s tips

Vegetarische restaurants voor groepen gezocht? Wij gieten de meest innoverende, verrassende en creatieve plekken van ons land in een vegavriendelijk lijstje. Het ene restaurant volledig plantaardig, het andere met een steengoed vega menu (zoals aangegeven).

Vegetarische restaurants voor groepen

Papa Thang – Amsterdam (ruim vega aanbod)

De ruimte voor grote groepen is er, een ruim vegetarisch aanbod ook. De kaart van Papa Thang is dan wel hoofdzakelijk geïnspireerd op de Vietnamese keuken, creatieve zijsprongen naar andere keukens maken de gerechten extra spannend. Hoe dan ook kun je je verheugen op borden met veel kleur, veel verschillende smaken en veel liefde in de bereiding. Moeilijk om hier niet enthousiast naar buiten te wandelen.

Adres Papa Thang: Melkdistelstraat 94, 1031 JX Amsterdam

Gys – Utrecht (volledig vegan)

Combineer organische, plantaardige ingrediënten met de smaken van comfort food en je komt uit bij Gys in Utrecht. De gerechten zijn toegankelijk zonder saai te zijn: paddenstoelensteak met pastinaakcrème, kapsalon met shoarma van tempeh en vegan paneer met appelchutney zijn slechts een greep uit hun aanbod. Het gebruik van groenten in hun desserts weerspiegelt bovendien dat het ‘t keukenteam niet ontbreekt aan creativiteit.

Adres Gys: Voorstraat 77, 3512 AL Utrecht & Amsterdamsestraatweg 113, 3513 AC Utrecht

Paisan – Hilversum (ruim vega aanbod)

Groene shakshuka, geroosterde aubergine, burrata met vijgen en munt… Krijg je al in de gaten dat Paisan een weerspiegeling is van de Mediterrane keukens? Dat is het namelijk, en dat is tevens precies waarom het restaurant zo geliefd is bij vegetariërs. Mediterrane gerechten zijn vaak al zo fris en verrassend dat vlees en vis amper gemist worden.

Bovendien snappen ze bij dat een gepocheerd ei nog blijer wordt onder een berg parmezaan, dat je hummus met een scheut gerookte olijfolie uit die vertrouwde comfort zone haalt en dat amba en zhug de ideale compagnons zijn van bloemkool. Een zaak naar ons hart.

Adres Paisan: ‘s-Gravelandseweg 46, 1211 BT Hilversum

Mama Gaia – Haarlem (volledig vegan)

Met het beste van lokale leveranciers tovert het keukenteam van Mama Gaia de lekkerste plantaardige gerechten op tafel. In het slechtste geval zou dat een suffe bedoening kunnen zijn, bij Mama Gaia is dat alles behalve het geval. Moeiteloos laten ze er groenten schitteren in originele bereidingen waarbij Aziatische smaakmakers als gochugaru of ponzu niet geschuwd worden. En dat voor een erg zachte prijs.

Adres Mama Gaia: Gonnetstraat 26, 2011 KA Haarlem

Héroine – Rotterdam (vega menu)

De prachtige ruimte die Héroine herbergt is een ideale uitvalsbasis voor grotere groepen. Veel concrete voorbeelden van hun menu kunnen we jullie niet meegeven: de formule is dat je je hier laat verrassen door een chefsmenu en dat verandert regelmatig. Je dieetwensen aangeven kan in ieder geval sowieso en vega of niet: spectaculair wordt het hoe dan ook. Goed om te weten: een volledig vegan menu is er (nog) niet.

Adres Héroine: Kipstraat 12, 3011 RT Rotterdam

De Chique Zaak (vegan) en Trattoria 89 (vega opties) – Arnhem

We worden een beetje afgeleid door het prachtige servies wanneer we dit schrijven maar hier is waar het om draait: restaurant Konijnenvoer herbergt twee restaurants die beiden geschikt zijn voor grotere groepen met vega dieetwensen. Het volledig plantaardige ‘De Chique Zaak’ enerzijds (ga hier langs voor een 7-gangen tastingmenu), Trattoria 89 (met Italiaans comfort food) anderzijds. Die laatste beperkt zich dan wel niet tot de vega keuken, met grote groepen aanschuiven voor een vegetarische bestelling is alsnog een erg goed idee.

Adres Konijnenvoer: Weverstraat 40, 6811 EM Arnhem

Pollevie – Den Bosch (vega chefsmenu)

Innoveren met groenten? Laat dat maar aan Pollevie in Den Bosch over. Op een frisse, toffe manier welteverstaan. Het eindeloze geëxperimenteer van het keukenteam heeft geleid tot een menu waar chawanmushi bereid wordt met zwammen, aardpeer en kervel, waar notenpaté afgetopt wordt met sjalottenjus en waar bij de barbecue het beste in prei naar bovenhaalt. Dat alles in een 4-, 5-, of 6-gangenmenu. En heb je nou carnivoren in je gezelschap, dan komen ook zij gewoon aan hun trekken met het vis- en vleesmenu.

Adres Pollevie: Hofvijver 2b, 5223 MC ‘s-Hertogenbosch

De Rotonde Rotterdam – (volledig vega, genoeg vegan opties)

Ook De Rotonde in Rotterdam is weer zo’n voorbeeld van hoe vegetarisch koken hoort te zijn. Vooruitstrevend, vernieuwend, verrassend en bovenal: gezellig. Lokale groenten en natuurwijnen dicteren welke wijn-spijscombinaties het keukenteam bij je bezoek uit hun hand zullen schudden en in het geval van De Rotonde kan dat alleen maar goeds opleveren. Geloof ons nou maar.

Adres De Rotonde: Goudsesingel 230, 3011 KE Rotterdam

De Dyck – Woubrugge (in de basis vega)

Misschien wel één van onze beste ontdekkingen van 2022 is restaurant De Dyck in Woubrugge. Dat begint al bij de locatie: tussen de polders, ver weg van de dagelijkse sleur, voor volop vakantiegevoel. Bovendien bieden ze een te gekke trip langs de mooiste groenten van Nederlandse bodem en laten ze je zien wat er kan gebeuren als je daarbij ongeremde creativiteit in de mix gooit. In de basis is hun menu dan ook vegetarisch, al is een vlees- of visgerecht toevoegen ook geen probleem. Gewoon een topplek dus.

Adres De Dyck: Woudsedijk-Zuid 43, 2481 NB Woubrugge

Friandises bij De Dyck in Woubrugge als illustratie van vega restaurants voor grote groepen
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Bij Albrecht (Eindhoven)

Met Bij Albrecht drukt ook Eindhoven hun stempel op de vegan fine dining-kaart. Niet alleen het menu spreekt tot de verbeelding (watermeloen van de barbecue met cashew foie gras, om maar iets te noemen), ook hun huisgemaakte dranken ademen creativiteit. Een non-alcoholische optie met groene appel en lavas voor bij een gerecht met lupine en aubergine? Wij zijn erbij.

Adres Bij Albrecht: Gagelstraat 6, 5611 BH Eindhoven

Meer restaurantlijstjes?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.