Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 29 dec 2022
Leestijd: 7 minuten

De leukste vega/vegan restaurants in Nederland

Je wil lekker uit eten en een topavond beleven. Dat wil je graag bewust vegetarisch of plantaardig doen – of daar sta je in ieder geval voor open. Maar wat zijn nou echt goede adresjes waar je je vega(n) foodie-hart kunt ophalen? Culy maakte een lijstje van de leukste vega & vegan restaurants in Nederland.

Het was groot nieuws toen Eleven Madison Park in New York – een van de beroemdste restaurants ter wereld – aankondigde volledig veganistisch te worden. Een stoere move en bovendien zó welkom, want of zo’n toprestaurant nou vega of vegan kookt, zal veel foodies een worst wezen, als het maar vooral lékker is.

Ook in Nederland zijn er gelukkig steeds meer van die plekken waar ze de verrukkelijkste gerechten bereiden en dat dan ook nog eens vega(n). Culy maakte een lijst van de leukste vega & vegan restaurants voor een avondje culinair genot.

Mis je nog een vegetarisch of vegan restaurant in dit lijstje? Tip de redactie! [email protected]

In deze gids vind je alle restaurants waar je vegan en vegetarisch kunt eten

De leukste vega/vegan restaurants

Yerba, Amsterdam (vegan)

Ruysdaelstraat 48, Amsterdam

Restaurant Yerba is een plek voor vegans, vegetariërs en omnivoren, maar de vegan gerechten zijn hier zó spannend, dat ze iedereen enthousiast krijgen voor een avondje plantaardig dineren. Wij vinden ze culinaire game changers. Ook leuk: het uitgangspunt is hier dan wel veganistisch koken, maar je kunt ook altijd vragen om een stukje vlees of vis – bijvoorbeeld als je met tafelgenoten bent die dat prefereren.

Bonboon, Amsterdam (vegan)

Piraeusplein 59, Amsterdam

Volgens culinair recensent Mara Grimm serveert Bonboon het beste vegan menu van de stad. Zij gaf het restaurant een 8 in haar rubriek in het Parool. Je vindt dit veganistische restaurant  op het KNSM-eiland in Amsterdam en schuift er aan voor een drie-, vier- of vijfgangen menu. Daarop staan gerechten als geblakerde Turkse paprika met ui, urfa chili, laurierolie & gefermenteerde cashewroom met zeewier, maar ook een spannende ‘blauwaderkaas’, die natuurlijk vegan is. Ga het ontdekken!

Obsidian by Graphite, Amsterdam (vegan)

Amstelstraat 17, Amsterdam

Twee keer per maand bereidt sterrenchef Peter Gast van Graphite* een veganistisch menu dat hij serveert in Obsidian by Graphite: de nieuwe hotspot ónder het restaurant. The Vegan Test Kitchen maakt dan vijftien tot twintig kleine vegan gerechten die je al loungend en naar muziek luisterend kunt opeten. Culy’s Winnie at er een minuscule macaron met biet, sesam, kersenbloesem en ponzu waar ze het nu nog over heeft. Let op: de hotspot is feitelijk geen restaurant, maar een speakeasy, waar het draait om vegan eten en muziek. Wanneer je er precies terecht kunt, vind je op de site.

De Waaghals, Amsterdam (vega & vegan)

Frans Halsstraat 29, Amsterdam

Bij restaurant De Waaghals in Amsterdam laat je je leiden door het chef’s verrassingsmenu. Dat is er in een vegetarische en een veganistische variant. Fine dining dus, en dat volledig vega(n). Het restaurant bestaat al sinds 1981 en voelt toch hedendaags aan. Vinden we knap!

Madre, Amsterdam (vega)

Westerstraat 186 BG, Amsterdam

Het ligt er niet heel dik bovenop bij Madre in Amsterdam. Dit restaurant beschrijft zichzelf als “Modern Mexican cuisine meets Amsterdam flair”. Een vleugje Jordaan zou je er ook nog aan toe kunnen voegen. Maar stiekem serveert deze Mexicaan ook nog eens alleen maar vegetarische gerechten. De guacamole is verser dan vers: die wordt aan tafel voor je gemaakt. Maar ook van de tamales met pico de gallo, de pozole (soep) en taco’s met koningsoesterzwam beginnen we te watertanden. Come to Madre!

Vegitalian, Utrecht (vega & vegan)

Schoutenstraat 17, 3512 GA Utrecht

Een plek die vegetarische pizza’s serveert: dat is de hemel voor alle vega’s. ‘s Avonds kun je bij Vegitalian voor pasta of risotto kiezen, maar wij raden je dus van harte aan om de pizza te proberen. Ga bijvoorbeeld voor een quattro formaggi met vegan (!) mozzarella, Parmezaan, scamorza en gorgonzola, voor een no tuna, pittige no pepperoni of een heerlijke mushroom & truffle met portobello en black garlic sauce (de favoriet van Culy’s Maaike).

Kasvio, Utrecht (vegan)

Rijksstraatweg 20, Utrecht

De Metaal Kathedraal in Utrecht is een eigenzinnige locatie waar je terechtkunt voor zo’n beetje alles van biologische markten tot aan feestjes, tot aan die geweldige bakker die er huist; Amadeus. Ook zo’n konijn uit de hoge hoed is het veganistische restaurant dat hier zit, genaamd Kasvio. In het Fins betekent dat herbarium en dat dekt de lading goed voor een zaak waar ze koken met verswaar uit de tuin en alles plantaardig is. Van donderdag t/m zondag kun je er terecht voor een uitgebreid vijfgangendiner met gerechten als gefrituurde schorseneren en misospruitjes met Hollandaisesaus, dennennaalden en bloedsinaasappel.

Rotonde, Rotterdam (vega)

Goudsesingel 230, Rotterdam

Verwacht een volledig vegetarische menukaart mét veganistische opties en een flinke lijst vol natuurwijnen bij restaurant Rotonde. Ze koken enkel met producten uit Nederland en vaak ook nog eens lokaal. Wat Rotonde minstens zo uniek maakt, is het open houtvuur waarop chefkok Jord al zijn culinaire trofeeën bereidt.

Konijnenvoer, Arnhem (vegan)

Klarendalseweg 477-1, Arnhem

Het restaurant was een dikke hit en dat kwam niet alleen door die geweldige naam. Ook culinair recensent Hiske Versprille (De Volkskrant) was enthousiast. Deze veganistische Italiaan besloot tóch in november zijn deuren te sluiten en wel omdat de oprichters op hun hoogtepunt wilden stoppen. Maar veganisten en vegan-nieuwsgierigen, niet getreurd: Konijnenvoer opende namelijk een take-away concept met plant based soul food. Dat heet Konijnenvoer Express. Overigens beloven ze nog terug te komen met een restaurant, maar hoe en wanneer precies, dát is nog niet bekend…

De Nieuwe Winkel, Nijmegen (vegan)

Gebroeders van Limburgplein 7, Nijmegen

Restaurant De Nieuwe Winkel is de laatste jaren niet onopgemerkt gebleven. Ze wonnen 3 Michelinsterren – waaronder de groene – en zijn onlangs op het Gastronomic Forum in Barcelona benoemd tot beste plantaardige restaurant van de wereld. Niet de minste titel om te hebben. En dat wil je natuurlijk proeven. Het restaurant bevindt zich in Nijmegen en je eet hier verrassingsmenu’s variërend van drie tot negen gangen. Uiteraard met de mogelijke wijn of alcoholvrije drankencombi’s.

Wat er dan op je bord belandt? Álles komt uit de buurt. En dan bedoelen we niet de groothandels rondom Nijmegen. Nee, er wordt voornamelijk gekookt met planten die rondom het restaurant groeien. Ze worden geoogst uit voedselbossen, natuurakkers en de Ommuurde Tuin in Renkum (wat ooit de moestuin van koning Willem III was). Botanische gastronomie noemt men dat ook wel en geloof ons: dat wil je meemaken!

Achterwerk, Groningen (vegan)

Oosterstraat 13a, Groningen

Gehuisd in een ‘speelplaats’ met ook een hele gave bar en goede photobooth, vind je het Groningse vegan fine dining restaurant Achterwerk. De vibe? Creatief, culinair en allesbehalve ‘opzitten.’ Want eerlijk is eerlijk: zo kan het bij fine dining restaurants nog best eens voelen. Dus niet bij Achterwerk. Je eet hier verrassingsmenu’s van de Italiaanse chef Paolo die – neem het van ons aan – vegan eten zo laat smaken dat de gedachte aan vlees, vis of andere dierlijke producten niet eens voorbij komt in je hersenpan.

Verwacht interessante combinaties tussen groente, fruit, sauzen, curds, gelei (zonder gelatine uiteraard) en technieken waar je van zou willen er maar een handjevol van te bezitten in je thuiskeuken. Naast heerlijk eten is het ook met de drankjes goed gesteld. Behalve de wijn is er ook een alcoholvrij ‘pairing‘ menu met bijzondere drankjes. Allemaal geserveerd door charmante, kundige horecamensen die hun vak verstaan. Én die, passend bij het menu van Paolo, houden van verrassen met bijzondere en met zorg uitgekozen dranken.

Vegan-friendly restaurants

Naast restaurants die volledig vegetarisch of veganistisch zijn, zijn er ook de restaurants die zich steeds meer vegan-friendly opstellen. Hier zijn altijd genoeg vega(n) menu-opties of kun je daarom vragen zonder weggekeken te worden. Culy verzamelt die plekken op deze restaurantpagina.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.