Auke Sprangers
Auke Sprangers Restaurants in Rotterdam 6 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Rotonde in Rotterdam: lokaal en vegetarisch op open vuur

Met hun progressieve keuken maken de drie vrienden van restaurant Rotonde in Rotterdam enkel verantwoorde keuzes. Voor het milieu, voor hun gasten én voor henzelf. Hoe we dat terug zien? In productkeuze, leveranciers en interieur. Eigenlijk in alles dus.

Rotonde

Ze openden hun deuren in december 2021 en konden die vrijwel meteen weer sluiten vanwege de lockdown. Maar restaurant Rotonde in Rotterdam is inmiddels gelukkig weer hartstikke back in business.

Verwacht een volledig vegetarische menukaart mét veganistische opties en een flinke lijst vol natuurwijnen. Rotonde kookt enkel met producten uit Nederland en vaak ook nog eens lokaal.

Vuur

Wat Rotonde minstens zo uniek maakt, is het open houtvuur waarop chefkok Jord al zijn culinaire trofeeën bereidt. Dat heeft essentiële invloed op de smaak en vergt focus: het vuur zelf kost immers meer aandacht dan op gas of elektrisch koken.

Wat het ook doet, is de gerechten een onvergetelijke diepe smaak meegeven. Zoals het hart van een zwartgeblakerde prei, geserveerd met XO-saus van zelf gedroogde, gerookte en gezouten paddenstoelen én zelfgemaakt gerookte paprikapoeder.

Seizoensgebonden

Aangezien Rotonde staat voor eerlijk, groen en lokaal koken, nemen seizoensproducten het voortouw op de menukaart. Dat maakt dat in sommige seizoenen er in Nederland meer te verkrijgen is dan in anderen.

Geen probleem volgens Jord, lezen we in Trouw: “In de winter groeit er niet veel, maar ook die beperking leidt tot creatieve oplossingen. Ik trek ’s nachts groentejus van alle schillen die ik aan het einde van de avond heb overgehouden. We proberen zo weinig mogelijk weg te gooien.”

Interieur

Ook in het interieur zijn verantwoorde keuzes terug te vinden. Vintage stoelen, een wisselende kunst expo aan de muren en het gebruik van gerecyclede materialen.

Daarmee voert Rotonde in Rotterdam hun gedachte consequent door én voelt het alsof je een avond op bezoek bent bij een stel sympathieke en gepassioneerde vrienden.

Het adres van restaurant Rotonde:

Goudsesingel 230, Rotterdam

Kijk voor de openingstijden op www.restaurantrotonde.nl

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.