Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 18 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn goede vegan alternatieven voor vissaus

In veel Aziatische gerechten wordt gebruik gemaakt van vissaus, een krachtige smaakmaker. Maar hoe los je dat op als je veganistisch eet? Juist ja: met vegan alternatieven voor vissaus.

Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis (zoals ansjovis en andere kleine visjes). De smaak is zout en ondanks zijn sterke (en niet meteen aantrekkelijke) geur, laat de saus zich goed mengen in gerechten zonder te overheersen.

Niet voor niets is vissaus een populaire smaakmaker in curry’s of noedelsalades. Wanneer je geen vlees en vis eet, valt vissaus helaas ook buiten je dieet. Gelukkig bestaan er een aantal vegan alternatieven voor vissaus.

Vegan alternatieven voor vissaus

1. Sojasaus

Het meest voor de hand liggende vegan alternatief voor vissaus is ongetwijfeld sojasaus. Sojasaus wordt gemaakt van sojabonen die gefermenteerd worden en daardoor een ultieme umamismaak krijgen.

> Tip: Zó cool: deze sojasaus wordt lokaal gebrouwen in Rotterdam

2. Homemade vegan vissaus

Wat als we je vertellen dat wij een recept hebben met slechts 5 ingrediënten voor vegan vissaus? Leuker dan dat wordt het niet.  Tip: maak vast een voorraadje dat je makkelijk kunt invriezen (in een ijsblokjeshouder) en kunt gebruiken voor toekomstige culinaire creaties. Graag gedaan.

> Naar recept: Vega umamibom: zo maak je zelf vegan vissaus

3. Tamari

Tamari is te vergelijken met sojasaus maar is dikker en donkerder. Het heeft ook een rijkere, geconcentreerdere smaak dan klassieke sojasaus. Je zou het kunnen vergelijken met een beter gebalanceerde en minder zoute versie van sojasaus, en bovendien eentje die geen (of heel weinig) gluten bevat.

Daarmee is het dus ook een prima vegan alternatief voor vissaus. Tamari is te koop bij de Albert Heijn of bij de Aziatische supermarkt.

4. Kant- en klare vegan vissaus

Hoewel vegan vissaus zo makkelijk zelf te maken is, groeit ook het aanbod aan kant- en klare varianten. Deze worden dan bijvoorbeeld gemaakt van algen en/of paddenstoelen, voor veel umami.

Deze vind je bijvoorbeeld online (zoals op deze gespecialiseerde webshop), of in grote Aziatische supermarkten.

5. Pasta van gefermenteerde zwarte bonen

Zwarte bonen knoflooksaus is een pasta gemaakt van gefermenteerde zwarte bonen en fijngehakte knoflook. Qua textuur is de pasta heel anders dan een vissaus, maar qua smaak zijn er wel degelijk parallellen.

Zo zijn de beide goedjes allebei ontzettend geconcentreerd en hoog in zouten en umami. Je kunt één eetlepel vissaus in een gerecht dan ook gewoon 1-op-1 vervangen met één eetlepel van de pasta. Dit is zo’n potje dat je altijd in huis wil hebben.

zwarte bonen knoflooksaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer over vegan koken?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.