Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 19 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Alles over de Russische keuken en écht Russische specialiteiten

Hoe regelmatig hoor je nou iets over de Russische keuken? Wij in ieder geval niet zo vaak. Maar zoals elk land heeft ook Rusland haar eigen ingrediënten en gerechten. Wij nemen je mee langs de culinaire hoogtepunten van dit bijzondere land.

De Russische keuken in een notendop

Eerst en vooral: kunnen we eigenlijk wel spreken van een Russische keuken, wetende dat het land zo gigantisch is? Gegeven de grootte van het land is het logisch dat de Russische keuken in feite een mix is van verschillende culinaire regio’s (al is dat natuurlijk in kleinere landen ook niet anders). Zo ziet de keuken van Sint-Petersburg er bijvoorbeeld weer anders uit dan de keuken van Moskou.

Daarbij is Rusland door de eeuwen heen aan heel wat historische veranderingen blootgesteld (revolutie, hongersnood, burgeroorlog,…). Dit had op zijn beurt invloed op de Russische voeding en eetcultuur. Toch is de Russische keuken interessant en kan men spreken van typisch Russische specialiteiten en accenten die de Russische keuken typeren.

Typische Russische specialiteiten

Veelgebruikte ingrediënten uit de Russische keuken zijn onder meer vis, vlees, honing, aardappelen, bieten, kool en dille. Ook ingelegde groenten (pickles) zijn een bekende in de Russische keuken; dit was immers een manier om oogst te bewaren tot in de koudere maanden.

Hieronder het bekendste Russische culinaire erfgoed.

1. Kaviaar

Kaviaar – de (onbevruchte) eitjes van de steur – worden in Rusland veel gegeten in combinatie met een glaasje wodka. Vaak worden ze geserveerd op een snee donker roggebrood of op blini’s met een lik zure room.

2. Borsjtsj

Borsjt(sj), of borscht, is de befaamde Russische bietensoep, te herkennen aan de mooie rode kleur. Naast bieten gaan er ook andere groenten zoals kool, wortelen en knoflook in de soep. Verder zitten er kruiden als dille in en wordt het geheel afgetopt met zure room.

Veel Russen hebben de gewoonte er ook geprakte eieren, rundvlees en slierten augurk in te doen. Borsjtsj is een echte maaltijdsoep, heerlijk dus voor in de winter.

3. Plov

Plov is de Russische tegenhanger van pilaf, dat heerlijk kruidige rijstgerecht. De rijst wordt gekookt in bouillon met heel veel kruiden. De plov wordt traditioneel in hele grote pannen bereid samen met wortel, spitskool en vlees of vis, afhangend van de lokale keuken.

Er zit ook heel veel knoflook in het gerecht. Hele bollen worden meegekookt en aan het einde als garnering geserveerd. Puur comfort food!

4. Vareniki/Pierogi

Vareneki of Pierogi zijn een soort Russische dumplings die we ook kennen uit de Poolse keuken (check hier ons recept voor huisgemaakte pierogi!). Het zijn halvemaanvormige deegbuideltjes die gevuld kunnen zijn met verschillende ingrediënten zoals aardappel, ui en witte kaas of zuurkool en champignons en zelfs kersen.

Omdat ze zowel met hartige als zoete ingrediënten gevuld worden, fungeren vareniki zowel als voorgerecht als als dessert.

5. Pelmeni

Ook pelmeni zijn heerlijke Russische deegkussentjes die onmogelijk weg te denken zijn uit de hedendaagse Russische keuken. Grofweg kun je pelmeni zien als de vleesvariant van vareniki.

Wist je dat er in Amsterdam zelfs een pelmeni-bar zit? In Oleg Pelmeni Bar kun je de moderne Russische keuken proeven onder het genot van een glas natuurwijn. Voor op de lijst!

6. Solyanka

Solyanka is een hartverwarmende, stevige maaltijdsoep met vlees, worstjes, olijven, kappertjes, kool en ingelegde groenten. Meestal wordt de soep afgewerkt met – je raadt het al – zure room en dille. Ook een goed stuk roggebrood kan niet ontbreken.

7. Honingcake

Qua toetjes is Russische honingcake (medovik) een echte klassieker. De laagjescake wordt gemaakt met honing en gecondenseerde melk en is een mooie balans tussen zoet en zuur. Een goeie medovik maken is een arbeidsintensief klusje, maar schijnt ontzettend lekker te zijn. Het heeft zo op het oog wel wat weg van Indische spekkoek!

8. Kvas

En tot slot: kvas. Dit Russische drankje wordt gemaakt van gefermenteerd brood. Dat klinkt misschien niet zo sexy, maar in feite past kvas in dezelfde lijn als kombucha, sake (gemaakt van rijst), of bier (gemaakt van tarwe).

Qua smaak houdt het het midden tussen zoet en bitter, een beetje zoals bier. Toch bevat het drankje heel weinig tot geen alcohol. Trendvoorspellers fluisteren al dat we in 2021 nog heel wat kvas zullen tegenkomen…

Meer over de Russische keuken

In grotere steden zoals Londen en Berlijn heb je de keuze uit verschillende Russische restaurants, hier is het nog even afwachten (buiten Oleg Pelmeni bar dan natuurlijk!).

Wil je meer weten over de Russische keuken? Tip: bekijk aflevering twee in seizoen drie van Chef’s Table op Netflix. In deze aflevering neemt de Russische chef Vladimir Mukhin je mee in de geschiedenis van de Russische keuken. Zijn restaurant in Moskou – The White Rabbit – trekt wereldwijde bezoekers aan.

Meer internationale keukens?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.