Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 12 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Alles over ttoro: een rustieke Baskische vissoep

Onlangs at Culy’s Monique bij De Plantage in Amsterdam en spotte daar een gerecht met de intrigerende naam ttoro op de kaart. Het bleek een Baskische vissoep. Tijd om meer te weten te komen over dit gerecht.

Lekkers uit Baskenland

Wat is ttoro? Naast een heel hysterisch wit poedeltje op Instagram (kijkt u maar) is het ook een geurige, stevige, schaaldierensoep. Een stoofpotje bijna, want het is een lekker rustiek gerecht.

Ttoro (spreek uit: tioro) komt uit het Baskenland. Die regio waar zo veel lekkers vandaan komt (Pintxos! Piperade! Piment d’Espelette!).

Baskischer wordt ‘t haast niet, want die kenmerkende mix van Frans & Spaans zien we ook in deze soep. Het heeft wat weg van de klassieke Franse bouillabaisse, maar dan met een vurige oranjerode kleur.

Piment d’Espelette

Spaans temperament dus. Die krijgt de soep overigens van tomaat en Piment d’Espelette: dat beroemde gedroogde pepertje uit de plaats Espelette.

Het gerecht werd van oorsprong veel gegeten op zee, door vissers die zo de restanten uit de visnetten op maakten. Ook onverkochte vis ging in de soep.

Zo kom je verschillende vissoorten tegen in je bordje ttoro. Denk aan witvis als heek en zeeduivel, langoustines en mosselen. Maar ook kokkels en andere soorten schelpjes worden meegegaard.

De basis is een bouillon van vis of groente, daarbij gaan de stukken vis en groenten. Je kunt van alles gebruiken: uien, prei, tomaat, bleekselderij, wortels of zelfs paprika’s.

Extra smaakmakers

De soep krijgt extra smaak door toevoeging van bouquet garni: een bosje met tijm, peterselie en laurierblad. Bij De Plantage serveren ze ‘m nog met een schepje rouille: een soort pittige knoflookmayonaise.

Wil je zelf een keer ttoro maken? Hier vind je een mooi en goed uitgelegd recept. Of ga gewoon een bordje eten bij De Plantage. En ben je écht fan van deze soep, zorg dan dat je in september met je derrière in Saint-Jean-de-Luz zit: daar wordt dan het jaarlijkse ttoro-festival georganiseerd…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.