Dit zijn dé Baskische gerechten die je moet kennen

Baskenland is een regio in Europa die deels in Frankrijk en deels in Spanje ligt. Bijzonder is de keuken uit deze regio. Want Baskische gerechten hebben een interessante mix van Spaanse én Franse invloeden. Culy tipt: dé Baskische gerechten die je moet kennen.

Pintxos-party

We kennen pintxos vooral van Spaanse tapasbars, maar deze hapjes zijn typisch Baskisch. De basis is meestal een stukje stokbrood, maar eigenlijk kan álles een pintxo zijn, als het maar aan een stokje zit.

Denk aan pepers met ham en zilveruitjes, octopus van de plancha met olijven, vijgen met walnoten en kaas enzovoorts. Je drinkt er een glaasje cider bij, of een goed glas wijn.

#Pintxo Tip 3 – Set the scene & grab your guest’s attention

A post shared by Beronia (@beronia_uk) on

Piment d’Espelette

Dit is eigenlijk geen gerecht, maar wel een ontzettend Baskisch ingrediënt (meer Baskisch wordt ‘t niet). In de plaats Espelette hangen slingers van Espelette-pepers te drogen.

Deze rode pepertjes zijn niet zo heet, eerder zoet. Piment d’Espelette wordt in gedroogde vorm verkocht en gebruikt op pasta, vis, ei, gedroogde worst, ham, etcetera. Neem beslist een busje mee naar huis, want in Nederland is het bijna niet te krijgen.

Jambon de Bayonne

Bayonne is een stad die wordt gezien als de officiële hoofdstad van Frans-Baskenland. Hier komt Jambon de Bayonne – oftewel Bayonne ham – vandaan. Je eet ‘m uit het vuistje, op pintxos, door een salade of in de klassieke combinatie met meloen.

Piperade

Piperade is een typisch Baskisch, lekker pittig gerecht van tomaat, paprika en ei dat je kunt eten met een stokbroodje of toastje. Het heeft veel weg van shakshuka.

🐣#eggs #piperade #eggstravaganza

A post shared by Catherine (@cathers_lb) on

Xipistersaus

Wat worcestersaus is voor de Britten en sojasaus voor de Japanners is Xipistersaus voor de Basken. Umami in een flesje dus. In elke bistro staan er flesjes van op tafel.

Wat erin zit, is een mix van azijn, olijfolie, een halve peper (meestal Espelette), knoflook, laurierblad, takjes verse rozemarijn en tijm en citroenschil.

Xipister #fylgdumér #ootemon #herbedvinegar #xipister #fylgdumérfukuoka

A post shared by FYLGDU MÉR (@fylgdumer.fukuoka) on

Ventrèche baguette

Ventrèche is buikspek, eigenlijk de Baskische variant van bacon. Het vlees wordt in dunne plakjes gesneden, gebakken op een plancha en hoog opgestapeld op een stuk stokbrood gegeten.

Mouchous

Mouchous lijken op macarons die op de bodem van je tas zijn beland. In tegenstelling tot hun gladde, glanzende broertje, hebben mouchous een gescheurd, licht ingedeukt oppervlak.

Ze zijn dan ook niet knapperig, maar zacht. Bovendien verschilt de vulling van die van een traditionele macaron: er gaat geen ganache tussen, maar ze bestaan helemaal uit gemalen amandelen.

Mouchous de Bayonne #mouchous #gourmandisesbasques #bayonne #paries

A post shared by Elodie Navette (@elodienvtt) on

Gâteau Basque

Deze taart ligt als een baksteen op je maag: Gâteau Basque lijkt op boterkoek, maar heeft een vulling van banketbakkersroom. Soms met amandel of vanille, maar ingemaakte kersen zijn ook populair. De Baskische naam is trouwens Etxeko biskotxa. Ja: spreek dat maar eens uit.