Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 12 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Trend van dit moment: panna cotta in bijzondere smaken

De Italianen zijn thuis in de keuken. Dat weten we niet alleen van pasta’s, pizza’s en overige Italiaanse delicatessen, ook de toetjes-kaart is er immer een succes. Tiramisu, zabaglione, sgroppino, maar uiteraard ook de panna cotta. Het klassieke ‘puddinkje’ gemaakt van melk, room, suiker, gelatine en vanille heeft opnieuw zijn intrede gemaakt in de keukens van ons land. Panna cotta is back en beter en gewaagder dan ooit.

Meer dan een saai puddinkje

De panna cotta heeft de laatste jaren (onnodig) het imago gekregen van een saai, klef puddinkje. Geen wonder, want hoewel het simpel lijkt, is de bereiding af en toe nog een vak apart en gaat het soms best eens mis. De kunst is namelijk om net genoeg gelatine te gebruiken dat het puddinkje niet instort, maar ook zeker niet te veel, dan krijgt het geen fijne structuur.

Gelukkig gaat het met onze panna cotta skills steeds beter en zien we het Italiaanse dessert her en der op menu’s staan in nieuwe, extravagante jasjes. Zo geeft Toscanini een twist aan de klassieker met een karamelsaus en snappen ze bij Bar Pif helemaal hoe je omgaat met een ouderwetse ‘trend:’ lekker over de kop gooien. Hier serveren ze een kardemom panna cotta met hibiscus en limoen.

Experimenteren kun je leren

Klassieke desserts krijgen weleens het label ‘niet aan sleutelen’, maar bij het kleine Italiaanse dessert pakt dit sleutelen juist érg goed uit. Het puddinkje kan die verschillende twists en bijzondere smaken goed hebben. In het nieuwe boek De chef die je wilt zijn van Andy Baraghani zagen we bijvoorbeeld een panna cotta met sinaasappelbloesem en honing aardbeien. Verslavend lekker!

Experimenteren met het dessert is dan ook geen hogere wiskunde maar ‘t is wel handig als je het basisrecept goed onder de knie hebt en door en door kent. Zo kun je op een vertrouwde manier extra’s toevoegen zonder dat je achterblijft met een kleffe catastrofe. Klinkt allemaal dramatisch, maar dat is het niet.

Aan de slag met fancy panna cotta

Op de Culy-redactie zijn we alvast aan het experimenteren geslagen met de Italiaanse pudding. Wat dacht je van een variant met lavendel, een knalgroene pandan panna cotta of een kruidiger exemplaar gemaakt met laurier. Zo’n specerij waar je van denkt: waar smaakt het nu naar? Wel, bereid je voor op een frisse, bijna drop-achtige panna cotta.

Zelf experimenteren? Wat dacht je van een variant met verveine of een ander extract dat je gemakkelijk kunt trekken door een thee te maken van het kruid? Of ga voor een chocolade PC met bijvoorbeeld sinaasappel (een combi waar we geen genoeg van kunnen krijgen.) De mogelijkheden zijn eindeloos en één ding is zeker: panna cotta is al-tijd een goed idee.

Panna cotta van laurierblad
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culy Homemade: simpele vegan panna cotta met karamel en pinda’s

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.