Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 24 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Trend: steeds meer restaurants serveren luxe gevulde eieren

We voorspelden eerder al de terugkomst van het gevulde ei. Je weet wel, die cult snack uit de jaren ’50, geliefd bij huisvrouwen uit het Mad Men-tijdperk. Die trend heeft inmiddels een zijtak gekregen: veel chefs en restaurants serveren nu luxe gevulde eieren. Met de mooiste toppings en ingrediënten.

What’s happening met de gevulde eieren van deze wereld? Best veel, zo blijkt. We serveren ‘m met een gefrituurde oester, hoog opgespoten met eetbaar goud en met luxe ingrediënten als krab, kaviaar en truffel. Het lijkt daarbij wel alsof chefs en restaurants elkaar aftroeven om de bokaal voor wie de meest luxe gevulde eieren durft te serveren.

Luxe gevulde eieren
Bron: DjChinita Na Pogi 

Gevulde eieren deluxe

Chef Alvin Cailan die je kent van Eggslut in Los Angeles, opende onlangs een restaurant in New York: The Usual. Hier serveert hij luxe gevulde eieren met ‘crab louie’ (krabsalade), knapperige gefruite uitjes en flinterdunne strengen Japanse chili. Kosten? 15 dollar voor drie stuks. Of eigenlijk voor 1,5 ei dus eigenlijk. Dat zijn dus met recht luxe gevulde eieren te noemen!

En neem Leo’s Oyster Bar in San Francisco: daar krijg je een gefrituurde oester bovenop je deviled egg. Die staat dan ook niet voor niets op het menu onder de categorie ‘fancy’.

Luxe gevulde eieren bij Canard in Portland
Bron: Canard Portland

Eetbaar bladgoud

Toch zijn deze restaurants niet de eersten die dit zo ogenschijnlijk simpele hapje door een luxe metamorfose hebben gehaald. De onlangs overleden culinaire grootheid Joël Robuchon serveerde in zijn restaurant L’Atelier Joël Robuchon in Montreal een creatie die wel een juweel leek. Met ingrediënten als krab, kaviaar en eetbaar bladgoud. De vulling hoog opgespoten bovenop een maagdelijk witte eierschaal, versierd met delicate garnerinkjes.

De nieuwe generatie luxe gevulde eieren wordt iets meer aangepakt volgens de wetten van de bistronomie: wél supergoede ingrediënten van hoge kwaliteit en dito smaaksensaties, maar zonder de poeha.

summer afternoon tea / ei-mimosa

Zonder de poeha

Bladgoud zul je dan ook niet zo snel aantreffen op je gevulde eitje 2.0. En ook de vorm waarin deze lekkernij wordt gepresenteerd, kan nog weleens verschillen.

Zo aten we onlangs ook al een gevuld eitje vermomd als een softijsje in het Waldorf Astoria en serveert restaurant Canard in Portland (Amerika) zijn gevulde eitjes vermomd als zachtgekookte eitjes, in een schaaltje. Maar daar krijg je dan wél stukjes bacon, mayonaise van geroosterde knoflook, gerookte maple syrup en een vrachtlading zalmeitjes op…

Leo’s Deviled Egg with Wing Fried Oyster… ? by @foodiemagician

227 Likes, 5 Comments – Leo’s Oyster Bar (@leosoysterbar) on Instagram: “Leo’s Deviled Egg with Wing Fried Oyster… ? by @foodiemagician”

Meer voedseltrends:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.