Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Trend: gerechten serveren in een zakje chips!

Kleine zakjes chips zijn niet alleen handig voor snack-attacks onderweg: je kunt er ook complete gerechten in serveren. Bij hotspot Junked Food Co. in Toronto doen ze niet anders. Hun zogenaamde smash bags zijn een regelrechte trend.

Zakje chips = bord of bowl

In haar fantastische boek Pickled schreef Freddie Janssen (eigenaresse van restaurant Snackbar in Londen en allround foodie) al over het nut van een zakje chips als kom of bord. In haar recept voor met chipotle ingemaakte eieren schrijft ze voor dat je ze in een zakje chips stopt, flink schudt en ze opeet bij een glas bier. Cheers!

Ook bij Junked Food Co. in Toronto hoeven ze weinig afwas weg te werken: zij introduceerden de smash bags. Oftewel: nachos, maar dan ‘opgediend’ in een zakje chips. Doritos in dit geval. Ze knippen het zakje chips aan de zijkant open en scheppen flinke hoeveelheden Cheddar, sla, zure room, chilisaus, zwarte olijven, pico de gallo en jalapeño in het zakje.

trend zakjes chips
Bron: Junked Food Co.

Parade van toppings

En dat is dan nog maar het instapmodel van dit nacho-geweld: “then we add the most fun nacho toppings ever”, zeggen de eigenaren. Zet je schrap voor extra toppings als mac & cheese, pulled pork, of de combi franse frietjes, kaassaus en loeihete Cheetos (kaaschips).

Over hoe je deze creaties in hemelsnaam naar binnen moet werken, is Junked Food Co. duidelijk: smash, mix & eat.

Dorilocos

Iets nieuws onder de zon is het overigens niet, deze trend. In Mexico kennen ze zo’n gerecht in een zakje chips al sinds 1990 als Dorilocos, of ook wel Tostilocos.

Men neme een zakje Doritos, knipt de zijkant open en topt de chips met cueritos (ingemaakte chicharrón, oftewel: knabbelspek), reepjes jicama (yamboon, een soort knolselderij), blokjes komkommer, geraspte wortel, pinda’s, limoensap, chilipoeder, hot sauce en chamoy (Mexicaanse saus, gemaakt van ingelegd fruit). Vreemd genoeg duiken ook vaak gummibeertjes op in dit ‘recept’.

Vooral in Mexico City tref je heel wat eetkraampjes aan die dit populaire street food verkopen. Zelf maken? Wat let je! Kom maar door met die zakjes chips…

zakje chips Dorilocos

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.