9 tips voor overgebleven restjes rijst

Als er iets is dat we moeilijk te doseren vinden, is het wel rijst. Het komt er dus eigenlijk op neer dat we standaard een halve pan met restjes rijst over hebben… Maar wat te doen met deze left overs?

9 smakelijke tips voor overgebleven restjes rijst

1. Fried rice bakken

Verhit een wok met een scheutje wok-olie en bak hierin de rijst krokant samen met wat je nog in de koelkast hebt liggen. Wat dacht je van bosuitjes, courgette, wortel, gember, een eitje, een uitje en een teentje knoflook? Heerlijk!

Afblussen met een scheutje teriyaki, ketjap of sojasaus en klaar ben je.

Fried rice with beef

2. Rijstpudding

Rijstpudding met gekookte rijst lekker? Echt wel! Volg dit recept en je hebt een portie heaven in a bowl. 

3. Door de soep

Rijst door je soep geeft een fijne structuur en is helemaal lekker wanneer je een klein beetje door bijvoorbeeld Aziatische bouillon doet. Lekker met wat lichte groenten en eventueel een beetje vis of vlees.

4. Arancini

Officieel worden arancini (risottoballetjes) gemaakt van risotto, maar je kunt ze ook prima maken met gekookte gewone rijst. Meng met wat Parmezaanse kaas en eventueel een losgeklutst eitje. Maak balletjes van het mengsel en rol ze door een bakje bloem, een losgeklutst ei en vervolgens wat paneermeel.

Frituur of bak ze in een laagje olijfolie en smullen maar!

5. Frittata

Ook lekker: meng een portie rijst met een paar losgeklutste eieren, wat bosuitjes in ringen gesneden, peper, zout en een tomaatje voor een knapperige frittata.

6. Lekker oldskool: in gevulde paprika’s of tomaten

simpel. Zó lekker.

Ongekookte rijst stock

7. Maak een sushi bowl

Een lazy sushi bowl met left-over rijst (lekker even opwarmen of opbakken!): een prima plan.

8. Als knapperige snack

Bij Chow weten ze altijd wel raad met dit soort vragen, en in onderstaande video laten ze zien hoe je in een handomdraai een heerlijk knapperige snack van je overgebleven rijst kunt maken. Lekker met (homemade) sriracha saus.

9. Guilty pleasure: rijst met boter en suiker

Tot slot onze favoriet: rijst met boter en suiker. Hoezo jeugdsentiment? Verwarm een bakje rijst in de oven of magnetron (of met een klein laagje water in een pannetje met deksel) met een klontje boter en wat basterdsuiker. Je kunt er ook nog een snufje kaneel over heen doen. Zó lekker!

rijst2
Bron: Flickr